Olas humorblogg (med lite politik)

Välkommen till Ola Anderssons/Taz_1999 personliga två-språkiga humorblogg. Men tyvärr är den inte kul, på något av språken. Ledsen för det. Jag har dock en bra ide på att lösa det problemet, genom att lära mig mera. Ett tredje språk alltså: Eskimåiska. Hrurfru ghuujik illloooik. Hahaha!

Jag köpte en fin kamera. Det är lite som att ge en laddad pistol till en chimpans kan man säga.

Bygger floodlight av en gammal cykelkorg

Var på väg att slänga denna trasiga cykelkorg, men kom på att den kan passa perfekt som bas för att bygga en floodlight, ungefär en sådan som IndyMogul bygger i denna video. "How-To: Powerful DIY video light (800W equivalent)". Där utgår de från en diskbalja för att montera ett antal lamphållare.

Kom på ett grymt enkelt sätt att få till stativdelen: sätt fast en fönsterskrapa på korgen med buntband. Skruva fast ett teleskopskaft som målare/städare har inuti handtaget som ju har likadana gängor på insidan. Sätt ner teleskopskaftet i en julgransfot. Jätteenkelt! Superbilligt. 

Pris

Totala priset för hela projektet är 882 kr inkl lampor.

Detta DIY-projekt kan  jämföras med professionella lampor som kostar runt 3000:- utan lampor och utan stativ. 5000 kr i totalpris är inget ovanligt pris. Kolla tex på denna "Manda lysrösbelysning" och detta stativ "Manfrotto belysningsstativ".

Specifikationer

6 lampor x 20W, dvs 120W totalt. Motsvarar ungefär 480 till 600 "gamla" watt.

Höj och sänkbar upp till 230 cm. Funkar alltså för stående "modeller".

Stegvis justering av ljuset, 50%, 60%, 80% eller 100%.

4 meter sladd.

Strömbrytare på sladden och tre på lamphållarna.

2700K, varmvitt ljus.

Exempelbilder

Ljustemperatur

Jag har valt de absolut billigaste lamporna som går att hitta, 25:-/styck från IKEA. Dessa är även varmvita, dvs svagt gula i färgen, vid 2700 K. Vilket för vad man vill filma eventuellt inte är optimalt.

Dagsljuslampor har ca 5000 K och det går förstås att köra med dessa istället, men det fördyrar projektet med ungefär 800 kr. Dessa kostar ca 150 kr/styck. Här är en sådan "Tristar Dagsljuslampa, 28W, 5000K".

Monteringsinstruktioner - bildgalleri

Klicka i mitten för att förstora.

Total lista på delar

Cykelkorg (hittades på Clas Ohlson.) Min var begagnad och trasig, så kostade noll kr. Ny kostar 169 kr. Alternativt kör du med denna diskbalja för 40 kr.

Teleskopskaft, 200 cm, 150 kr. (Hittades på Bauhaus målaravdelning, heter Peggy Perfect. Men kika även här: BiltemaBauhaus och Clas Ohlson osv. Mitt har en konformad gänga i änden för tillbehör som fönsterskrapor, rollers, moppar mm.

Fönsterskrapa, 40 kr. (Hittades på Biltema.) Har en motsvarande gänga på insidan som i skaftet.

Julgransfot, 100 kr. (Hittades på Bauhaus men finns överallt.) Alterantiv: Parasollfot billlig svart, billig vit, eller dyr.

Buntband, 10 kr. (Hittades på Biltema.se men finns överallt.) Längden spelar ingen större roll som synes. Paketen kostar 20, 30 och 40 kr. Men du behöver bara några stycken.

Skruvar, muttrar och brickor, körde med 3 st M5 och 3 st M6, 10 kr. (Hittas i lösvikt på Bauhaus).

Lamphållare med vinkelfäste x 3, 19 kr/st = 57 kr. (Hittades på Clas Ohlson.)

Lamphållare med strömbrytare x 3, 29 kr/st = 87 kr. (Hittades på Clas Ohlson.)

Kopplingsdosa, 29 kr. (Hittades på Clas Ohlson.)

Nippelmix x 2, 29 kr/st = 58 kr. (Hittades på Clas Ohlson.) Behövs för att få sex stycken muttrar med specialgänga.

Sladd 2M Eurokontakt med strömbrytare, 29 kr. (Hittades på Clas Ohlson.)

Skarvsladd 4M Eurokontakt, 39 kr. (Hittades på Clas Ohlson.com.)

Anslutningsklämma, 39 kr. (Hittades på Clas Ohlson.)

Möbelvinkel, 19 kr. (Hittades på Clas Ohlson.)

Lågenergilampor Sparsam 20W, 2700K varmvita x 6, 25 kr/st = 150 kr. (Hittades på IKEA.) Alterantivt köper man dyrare lampor med vitare ljus, tex Tristar Dagsljuslampa, 28W, 5000K, 150 kr/st, dvs 900 kr som är nära dagsljus.)

Koppla Lamppropp med kabel 3 m och med kåpa, 25 kr. (Hittades på IKEA). Om du inte har elsladdar hemma att offra för detta projekt och klippa i bitar så är detta ett billigt alternativ. 

TOTALT PRIS: 882 kr. 

(Då jag redan hade en del saker: korgen, teleskopskaftet, fönsterskrapan, julgransfot, buntband och skruvar och sladd, så kostade mitt projekt 507 kr.)

Vidareutveckling

Man kan göra en massa vidareutveckling av detta projekt.

Cykelkorgen passar jättebra att fästa saker på med klädnypor. Tex vitt papper för att få diffunderat ljus. Eller färgade filmer sk "gels" för att få färgat ljus.

Man kan även klä insidan av korgen med papper för att få mer ljus reflekterat åt rätt håll. För att fästa pappret så funkar säkert nål och tråd mycket bra.

Att snygga till sladdarna och fästa dem med buntband är en annan bra ide. 

Då lågenergilamporna avger rätt lite värme så kan man göra sådana saker utan större fara.

Betygsätt blogginlägg:
2592 Träffar
0 Kommentarer

Köp och montera lysrörsarmaturer för foto och video

När jag föreläser om videoproduktion så visar jag upp två varianter på att belysa på temat Gör Det Själv (DIY). Dels lysrörsarmaturer med dubbla lysrör och dels LED-lampor från IKEA med böjlig arm.

I detta bildgalleri får du lära dig att montera en förlängningssladd i en sådan lysrörsarmatur!

Dessa armaturer kan användas för

  • Generell belysning.
  • Porträtt och personbelysning.
  • Miniatyr och produktfotobelysning.

OBS! Då detta gäller livsfarligt elarbete så tar jag förstås inget som helst ansvar om du med dessa instruktioner har ihjäl dig själv, din katt, nära och kära och/eller fjuttar eld på en hel stad. Jag menar det! Det är dock lagligt att göra detta då det inte är fast monterad el i det här fallet. Se här tex: "El-detta får du göra" (PDF-fil utgiven av Coop, som inte har länk på deras webbplats längre, se även "Allmän El-Guide", också en PDF på deras webbplats).

Lysrörsarmaturer + stativ från bygglampor

Dessa lysrörsarmaturer köper man på en byggmarknad. Där köper du även en bygglampa som har två halogenlampor. Det är stativet i bygglampan du vill åt, så du får se det som att du får två halogenlampor på köpet. Man hänger armaturerna på det stativet. Köper du bygglampan med två halogenlampor så får du en liten tvärpinne och kan då hänga två armaturer på samma stativ. Jag har fyra armaturer och tre stativ. 

Så här kan det se ut:

IMG 0653 500x333

 

vinjett2 500x281

Du kan säkert ha dessa halogenlampor till något också. De är också populära att använda för foto och film om man vill ha highlights eller skarpa skuggor. Men jag gillar dem inte för de ger just hårda skuggor och är spottar, dvs ljuset kommer från en punkt. De blir dessutom kokheta nog att bränna sig på och glödtråden går sönder lätt i halgonlampan.

Jag föredrar jämnt ljus och det får man med armaturer. Dessa är ju inte en ljuspunkt som en glödlampa är, de är istället dryga metern av ljusskälla som ger ett mycket jämnare och vackrare ljus.

De funkar också otroligt bra för miniatyrfoto/produktfoto.

IMG 0681 Tva pirater 1024x682

 

Att ha lysrörsarmaturer för foto och film är ett litet trick jag lärde mig av Bingo Rimer (tråden innehåller en del andra tips, läs!). 

OSRAM har en utmärkt broshyr om sina produkter där man lär sig om färgtemperaturer och hur deras produktnummer anger färgtemperaturen. Light can be white, white, white or white.

Tips: Låt dem inte vara på hela tiden, ju längre de är på så blir de lite lite grönare i färgtonen. Så stäng av dem när du inte filmar.

Prisexempel för dryga 500W (av ljus)

Lysrörsarmatur 120 cm, 2x36W=72W*, 2x269:- = 538:-

Bygglampestativ med två bonusbygglampor halogen: 249:-

En förlängningssladd på 3 meter, 39:- **

Totalt: 826:-

Jämför med Lite Lysrörsbelysning 6x55W (totalt 330W vilket är många fler watt än mina 72W), men det är den näst billigaste lysrörsarmaturen hos Scandinavian Photo till det facila priset av 4.995:-. Eller De-Lux Lysrörsbelysning 2x55W (dvs 110W lite mer än mitt som har 72W), för endast 12.225:-

* Konvertera "lysrörswatt" till "verkliga watt" (glödlampewatt) genom att multiplicera med x4 eller x5. Det blir då 288-360 W. Har du två sådana här armaturer, så har du alltså motsvarande dryga 500W att lysa med. Det är mycket.

** I detta pris stänger man av och på lamporna genom att rycka ut sladden. Enkelt och bra. Men kopplar du in dem i en grendosa med strömbrytare så är det lite lättare med av och på.

Inköp

Närmaste byggmarknad som har el eller tex Biltema. Jag köpte mina på Bauhus när det var rea.

Eller vänta på en rea på armaturer på byggmarknaden.

Jag har också sett att man ofta slänger alla gamla armaturer när man renoverar kontor, så har du tur kan du säkert få tag i dem gratis.

 

Betygsätt blogginlägg:
1563 Träffar
0 Kommentarer

Lanas Hello Kitty figurer på äventyr

IMG 0687 Flygplanet 1024x682

Min vän Lana bad mig fotografera hennes Hello Kitty porslinsfigurer då jag berättade att jag hade ett makro-objektiv. Det här är vad jag producerade som hon först fick se på min iPad och senare, till sin födelsedag, fick laminierade utskrifter av. Inuti en Hello Kitty dagbok förstås.

Betygsätt blogginlägg:
1705 Träffar
0 Kommentarer

Fotografera flickor är lätt som en plätt, det lärde jag mig för 26 år sen

14

Under gymnasietiden så fotograferade jag mycket. Hade en Nikon FG-20 och körde mest svartvit film som jag framkallade själv. Jag hade också en massa tjejkompisar och en underbart vacker flickvän.

Min lärdom som nybliven fotograf var att fotografera flickor var superenkelt. Rikta kameran mot flickan, vänta på att hon gör något som ser bra ut, tryck på knappen. Jaha, var det inte svårare? Varför lär sig inte tjejer det här?

Betygsätt blogginlägg:
1721 Träffar
0 Kommentarer

Hur man glödritar en pirat på en trälåda från IKEA och får en snygg skattkista

Träbiten för några inlägg sedan var övning för att göra piraten på en trälåda som finns i detta inlägg.

Hur man glödritar en pirat på en träbit

Om man jobbar vidare med lådan så kan man få den att mera se ut som en piratkista eller skattkista. Tex lackar den, klistrar dit knappar och andra dekorativa element. Vilket jag hoppas visa i kommande inlägg.

Betygsätt blogginlägg:
2115 Träffar
0 Kommentarer

Mitt nya piratskepp Barbarossa (Le Toy Van)! Love it!

Så här ser mitt nya Piratskepp ut. Det är till för att göra mitt hem mera piratigt. :)

Betygsätt blogginlägg:
1688 Träffar
0 Kommentarer

Hur man glödritar en pirat på en träbit

Så här gör man!

Det glödritningsset som jag använder heter Cotech Löd/glödritningssats och finns på Clas Ohlson och kostar 149:-. Biltema har ett identiskt förutom färgen, för 99:-.

Slöjddetaljer har de produkter man känner igen från skolan. Det har även Skapamer.se

Bauhaus, Hobbex och Panduro har inte. Man kan även använda en lödkolv och det är i princip samma sak som en glödritningssats men då får man inte med olika spetsar.

Vill du lära dig mera om glödritning (Pyrografi)?

För den som vill lära sig mera om glödritning som heter Pyrografi på svenska och Pyrography på engelska, så finns det massa webbsiter om det, om man googlar på de två orden.

Det har blivit mera populärt på senare tid pga Levande Rollspel (lajv) för att det är en metod att skapa dekor i kostymer och föremål som ser tidstypiska ut. Om man nu kan använda det ordet.

Här finns tex en serie på femton video-lektioner om Pyrography från expertvillage. 

How to do pyropgraphy

En artikel med exempel och länkar:

An introduction to Pyrography

Ett antal guider:

Pyrography 101 tutorials

Bilden av piraten - One Eyed Pirate Skull

Den finns på flera av siter med gratis vektor-grafik och den är gratis både för personlig och kommersiell användning. Här är tre platser med samma bild där du kan ladda hem den:


http://www.freevectors.net/details/One-eyed+Pirate+Vector

http://123freevectors.com/one-eyed-pirate-skull/#.UQ0DKY5SAmI

http://www.vectorportal.com/subcategory/203/ONE-EYED-PIRATE-SKULL-VECTOR.eps/ifile/9402/detailtest.asp

one-eyed-pirate-skull 300x259 

Betygsätt blogginlägg:
3333 Träffar
0 Kommentarer