a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z #

Olas vegetariska recept

Jag har varit vegetarian sedan Fit for life-dieten var populär på 90-talet någon gång. Jag provade då på att vara vegetarian och det funkade bra. Nu har det gått drygt 20 år och jag är inte död ännu. :)

Mina recept är bara sådant jag gillar, det är ingen speciell diet som den ovan nämnda. Förutom att de är vegetariska. Jag är lakto-ovo-vegetarian, vilket betyder att jag äter mjölk, ost och om det råka vara ägg i något (tex som det är i kakor, paj, pannkakor, pasta osv), så låtsas jag inte om det. 

Det finns inga speciellt bra skäl för mig att skriva ner mina recept, men här är dem:

* Min faster gillar min mat och lagar en del av dem. Så det är en bra plats att ha dem då.

* Om du har ambitioner att trots ett nyttigt liv i övrigt, inte få samma kropp som en badboll, så vet du vad du inte skall äta när du läser dem.

* Det är alltid bra att ha bilder av vad man ätit så man kan identifiera det på sjukhuset.

Barowiaks crepes (kesofyllning med champinjoner, purjolök, äpplen)
  • Time: 30 min.

Barowiaks crepes (kesofyllning med champinjoner, purjolök, äpplen)

Receptet kommer från Barowiak i Uppsala som låg vid Svandammen och sedan bytte den namn till Sten Sture. I en och annan receptsamling för vegetarianer förekommer referenser till någon av restaurangerna. Han som hittade på det hela vill jag minnas hette Håkan.

 

Fredagspizza (piffa till färdig fryst pizza, tex Dr Oetker)
  • Time: 50-60 min totalt.
  • Complexity: very easy

Fredagspizza (piffa till färdig fryst pizza, tex Dr Oetker)

Detta är vad man äter när man hatar att det är fredag... :)

Det är en färdig pizza som jag slänger på en massa grejer på och därmed kör i ugnen två gånger. Blir supersmarrigt.

Grön gegga (pastasås, baserad på spenat eller grönkål och ost)
  • Complexity: very easy

Grön gegga (pastasås, baserad på spenat eller grönkål och ost)

Detta är en av mina favoriter - det är en pastasås som när man gör den bra är svår att sluta äta. tekniskt sett är den närmare brun än än grön, men det är ju spenat eller grönkål så därför kallar jag den det. Att ha den på kokt potatis är förstås också jättegott.

Macka 4 - Quornmackan
  • Time: 20 min.

Macka 4 - Quornmackan

Lingongrova med delikatesskryddad tomatpure, rivna morötter, stekta quornfileer, ost, äppelklyftor och kiwskivor.

Pannkakor till frukost (med massa goda saker på)
  • Time: 20 min.

Pannkakor till frukost (med massa goda saker på)

Min far och min farfar tyckte båda om att blanda konstiga saker med varandra. Olika smaker som kanske inte normalt blandas. Som tex att ha frukt på en smörgås och sådant.

Utifrån det har jag skapat min knasiga frukost baserad pannkakor i två halvor. Ena halvan är en fruktsallad med lite musli och nötter och yoggi. Andra halvan är fransk senap, ost, schalottenlök, tomater och selleri.

Pasta med mynta och yoghurt + Quornbitar i tomatsås
  • Time: 60 min.

Pasta med mynta och yoghurt + Quornbitar i tomatsås

Just kombinationen av dessa två "geggor" tycker jag är underbar. Man kan förstås ha flera geggor. Den ena består av kokt pasta med yoghurt och mynta. Den andra tomatsås med Quorn-bitar i.

Rysk mjuk pepparkaka (utan ägg)
  • Time: 10 min förberedelser, 45-50 min ugnen.

Rysk mjuk pepparkaka (utan ägg)

Denna mjuka pepparkaka är jättegod. För mig som är vegetarian tycker jag det är toppen att den görs utan ägg. Man kan även göra den utan mjölk om man har naturell eller soyamjölk smaksatt med vanilj.