Ola Andersson blogg aka Taz_1999

Välkommen till Ola Anderssons/Taz_1999 personliga två-språkiga humorblogg. Det är här jag experimenterar med att skriva saker som borde vara roliga men vanligen misslyckas jag komplett och fullständigt med det. Kolla bara på den poänglösa avslutningen på denna mening!

Bygger floodlight av en gammal cykelkorg

Var på väg att slänga denna trasiga cykelkorg, men kom på att den kan passa perfekt som bas för att bygga en floodlight, ungefär en sådan som IndyMogul bygger i denna video. "How-To: Powerful DIY video light (800W equivalent)". Där utgår de från en diskbalja för att montera ett antal lamphållare.

Kom på ett grymt enkelt sätt att få till stativdelen: sätt fast en fönsterskrapa på korgen med buntband. Skruva fast ett teleskopskaft som målare/städare har inuti handtaget som ju har likadana gängor på insidan. Sätt ner teleskopskaftet i en julgransfot. Jätteenkelt! Superbilligt. 

Pris

Totala priset för hela projektet är 882 kr inkl lampor.

Detta DIY-projekt kan  jämföras med professionella lampor som kostar runt 3000:- utan lampor och utan stativ. 5000 kr i totalpris är inget ovanligt pris. Kolla tex på denna "Manda lysrösbelysning" och detta stativ "Manfrotto belysningsstativ".

Specifikationer

6 lampor x 20W, dvs 120W totalt. Motsvarar ungefär 480 till 600 "gamla" watt.

Höj och sänkbar upp till 230 cm. Funkar alltså för stående "modeller".

Stegvis justering av ljuset, 50%, 60%, 80% eller 100%.

4 meter sladd.

Strömbrytare på sladden och tre på lamphållarna.

2700K, varmvitt ljus.

Exempelbilder

Ljustemperatur

Jag har valt de absolut billigaste lamporna som går att hitta, 25:-/styck från IKEA. Dessa är även varmvita, dvs svagt gula i färgen, vid 2700 K. Vilket för vad man vill filma eventuellt inte är optimalt.

Dagsljuslampor har ca 5000 K och det går förstås att köra med dessa istället, men det fördyrar projektet med ungefär 800 kr. Dessa kostar ca 150 kr/styck. Här är en sådan "Tristar Dagsljuslampa, 28W, 5000K".

Monteringsinstruktioner - bildgalleri

Klicka i mitten för att förstora.

[widgetkit id=13]

Total lista på delar

Cykelkorg (hittades på Clas Ohlson.) Min var begagnad och trasig, så kostade noll kr. Ny kostar 169 kr. Alternativt kör du med denna diskbalja för 40 kr.

Teleskopskaft, 200 cm, 150 kr. (Hittades på Bauhaus målaravdelning, heter Peggy Perfect. Men kika även här: BiltemaBauhaus och Clas Ohlson osv. Mitt har en konformad gänga i änden för tillbehör som fönsterskrapor, rollers, moppar mm.

Fönsterskrapa, 40 kr. (Hittades på Biltema.) Har en motsvarande gänga på insidan som i skaftet.

Julgransfot, 100 kr. (Hittades på Bauhaus men finns överallt.) Alterantiv: Parasollfot billlig svart, billig vit, eller dyr.

Buntband, 10 kr. (Hittades på Biltema.se men finns överallt.) Längden spelar ingen större roll som synes. Paketen kostar 20, 30 och 40 kr. Men du behöver bara några stycken.

Skruvar, muttrar och brickor, körde med 3 st M5 och 3 st M6, 10 kr. (Hittas i lösvikt på Bauhaus).

Lamphållare med vinkelfäste x 3, 19 kr/st = 57 kr. (Hittades på Clas Ohlson.)

Lamphållare med strömbrytare x 3, 29 kr/st = 87 kr. (Hittades på Clas Ohlson.)

Kopplingsdosa, 29 kr. (Hittades på Clas Ohlson.)

Nippelmix x 2, 29 kr/st = 58 kr. (Hittades på Clas Ohlson.) Behövs för att få sex stycken muttrar med specialgänga.

Sladd 2M Eurokontakt med strömbrytare, 29 kr. (Hittades på Clas Ohlson.)

Skarvsladd 4M Eurokontakt, 39 kr. (Hittades på Clas Ohlson.com.)

Anslutningsklämma, 39 kr. (Hittades på Clas Ohlson.)

Möbelvinkel, 19 kr. (Hittades på Clas Ohlson.)

Lågenergilampor Sparsam 20W, 2700K varmvita x 6, 25 kr/st = 150 kr. (Hittades på IKEA.) Alterantivt köper man dyrare lampor med vitare ljus, tex Tristar Dagsljuslampa, 28W, 5000K, 150 kr/st, dvs 900 kr som är nära dagsljus.)

Koppla Lamppropp med kabel 3 m och med kåpa, 25 kr. (Hittades på IKEA). Om du inte har elsladdar hemma att offra för detta projekt och klippa i bitar så är detta ett billigt alternativ. 

TOTALT PRIS: 882 kr. 

(Då jag redan hade en del saker: korgen, teleskopskaftet, fönsterskrapan, julgransfot, buntband och skruvar och sladd, så kostade mitt projekt 507 kr.)

Vidareutveckling

Man kan göra en massa vidareutveckling av detta projekt.

Cykelkorgen passar jättebra att fästa saker på med klädnypor. Tex vitt papper för att få diffunderat ljus. Eller färgade filmer sk "gels" för att få färgat ljus.

Man kan även klä insidan av korgen med papper för att få mer ljus reflekterat åt rätt håll. För att fästa pappret så funkar säkert nål och tråd mycket bra.

Att snygga till sladdarna och fästa dem med buntband är en annan bra ide. 

Då lågenergilamporna avger rätt lite värme så kan man göra sådana saker utan större fara.

Betygsätt blogginlägg:
Don't be evil...
Idag gästbloggar jag på Tantrabloggen