Tänkt skriva ner min ide om ett nyhetsinslag för en satirisk nyhetskanal en tid. Men nu kom jag till skott, så här är det!

Det handlar om den dumma kampanjen #SkickaMigIstället och vad som skulle hända om aktivisterna i denna faktiskt togs på allvar.

Nyhetsuppläsare: – Godkväll! Välkommen till Dagsaktuell rapport i Socialistisk Vänster Television. Vi skall börja inrikes.

Ett montage av bilder från Twitter visades, av av kvinnor och män som håller upp skyltar, med hashtaggen #skickamigistället

– En ny kampanj av aktivister på sociala media har fångat regeringens stora intresse.

 

– Både kvinnor och män erbjuder sig via hashtaggen #skickamigstället att byta sitt medborgarskap mot en asylsökande eller nyanländs.

Ett montage av bilder visas från regeringskansliet där människor går omkring, nyhetsläsaren fortsätter berätta:

– Denna kampanj fick regeringen och riksdagen att på rekordtiden 48 timmar att klubba en ny förordning för hur migrationsverket skall hantera den enorma mängden med nyanlända asylsökande som har utsatt vår välfärd för stora ansträngningar… vi menar utmaningar.

Ett montage av bilder utanför riksdagen visas och nyhetsuppläsarens fortsätter:

– Även en ny lag klubbades igenom som gör det möjligt för migrationsverket att helt och hållet i fullständig juridisk mening att byta ut en medborgare som deltar i kampanjen mot en nyanländ.

I bild syns nu Illa Rappardu, regeringens snabbutredare, i korridoren utanför hans arbetsrum med en namnskylt som berättar detta.

– Från regeringens sida ser vi det som en möjlighet att hantera flera stora utmaningar på en gång och ha en rationellare hantering av nyanlända.

– Vi har haft svårt att finna bostäder och jobb för de många nyanlända. Utredningar gällande socialbidrag mm har tagit mycket lång tid.

– Genom att helt enkelt genomföra ett identitetsbyte, en person för en annan, så behöver inga långa och kostsamma utredningar göras. Den nyanlände övertar helt enkelt allting. Bostad, jobb eller a–kassa, bankkonto, bil, alla tillgångar, alla kontrakt och alla interpersonella överenskommelser av alla slag.

– Från regeringens sida är vi grymt tacksamma över kampanjen #skickamigistället som gav oss denna ide och dess tiotusentals deltagare som visat sig villiga att göra denna sant humanistiska och altruistiska uppoffring för vår gemensamma välfärd och ta ansvar.

Åter till studion.

Nyhetsuppläsare: – En kort kommentar från statsministern.

Flera klipp med Statsminister Stefan Löfven och namnskylt från olika tillfällen.

Stefan Löfven: – De är superhjältar, det är de. […] Vi tar ansvar. […] Det är den svenska modellen, den gäller alla. […] 40, 30, 40.

Åter till studion:

Nyhetsuppläsare: – Vi skall följa hur ett av dessa identitetsutbyten verkställs.

– Vi har en reporter på plats på Södermalm, närmare bestämt söder om Folkungatan.

Man ser ett trapphus och i det en öppen dörr till en lägenhet. Infrån hörs upprörda röster, bråk och buller.

Nu syns en reporter i bild: som håller upp en bild av en kvinna, som håller en skylt med hash–taggen #Skickamigistället

Reporter: – Ja, alldeles nyss här bakom knackade fyra personer från Nationella Transportenheten, som verkställer utvisningar i Sverige på dörren till Lisa X Nilsson, genusvetarstudent vid Södertörns högskola, 25 år.

Plötsligt hörs en mycket upprörd och arg kvinnlig röst inifrån lägenheten.

– Nej, släpp mig! Jag skojade bara! Jag ville bara vara god på internet för helvete! Släpp mig! Jag är en god människa! En god människa!

Det hörs mera skrik och bråk. Saker kastas inne i lägenheten, både porslin, glas, och dovare dunsar som av böcker och husgeråd.

Reporter: – Ja, det låter ju bra det där, så fin uppoffring!

– Med oss har vi förresten Liban Tuur, nyanländ från Somalien som kommer att överta allting som är Lisa Svensons. Vilket inkluderar en lägenhet, en lesbisk flickvän och en Toyota Prius som hennes pappa betalat för, ett twitterkonto med hela 5000 följare, en iPhone, ett exemplar av Das Kapital av Karl Marx och en studieplats på universitetet!

Nu ser vi en somalisk man som sitter i trappen och väntar och en namnskylt visas: "Liban Tuur, ny södermalmsbo från Somalia och genusvetarstudent"

Reporter: – How do you feel today Liban?

Liban Tuur: – Hahahahaha! Hahahaha! Hahahaha!

En annan kvinnlig röst hörs inifrån lägenheten, arg och upprörd.

– Vad då "alla interpersonella överenskommelser" …

– Vad då "överta flickvän"?!

Nu blir Liban Tuur mycket glad och exalterad. Liban håller upp en flaska olivolja och en polkagris. Ler stort. Brister ut i skratt.

Liban Tuur: – Hahahahaha! Hahahaha! Hahahaha! Allu Ackbar!

Reporter: – Ja, det låter ju fint det här, regeringen skapar så mycket glädje. Det är fantastiskt vackert!

Åter till studion.

Nyhetsuppläsaren: – Tack.

– Regeringen tillkännager också i ett pressmeddelande att de funnit den snabbaste metoden att överlämna de före detta svenska medborgarna till andra länder utomlands.

– Regeringens kompetenta förhandlare har även genom att erbjuda generösa skattefinansierade bidrag och visa lite bilder av svenska flickor funnit ett land med stor utvecklingspotential som samtidigt har väldigt lite av krångliga regler och byråkratiska hinder för att kunna genomföra ett sådant här fint projekt med kort varsel.

– Ett land som är villigt att ta emot alla aktivister Sverige vill skicka på det kostnadseffektiva sätt som regeringens utredare har funnit. De kommer helt enkelt att samlas in av Nationella Transportenheten i ett världsunikt samarbete med det sociala nätverket Twitter, placeras på ett flygplan och släppas med fallskärm över Mogadishu i Somalia i nästa vecka.

En animation visas av ett flygplan som åker från Stockholm över en spinnande jordglob till Somalia. Följt av klipp av många människor i vanliga kläder och fallskärm som hoppar ut från ett flygplan och fäller ut sina fallskärmar. En skylt visas under tiden “#skickamigistället–aktivister anländer”. Nyhetsuppläsaren fortsätter.

– En tacksam nation följer er på vägen till nya utmaningar!

Nyhetsuppläsaren vänder sig mot en ny kamera.

– Det finns även ett antal arbetsplatser där en stor del av personalen besitter rätt värdegrund och har deltagit i utbytesprogrammet.

– Vi har en reporter på plats på socialnämndens kontor i Kävlinge kommun i Skåne för ett arbetsplatsbesök.

Kameran följer ryggtavlan på en man som går genom korridoren på ett kommunalt kontor. Han går in i köket, där vi ser en kvinna som står vid en kaffebryggare med ryggen mot kameran.

En reporter berättar över bilderna.

– Vi följer här Magnus Svensson som är kontorschef, en normal dag på jobbet där nästan halva styrkan av socionomer deltog i kampanjen och nu har bytts ut mot nyanlända högeligen kompetenta och kunniga blivande välfärdssuperhjältar.

Magnus går fram till kvinnan. I handen har han ett utskrivet exelark med många röda siffror. Hon vänder sig om och har kinesiskt utseende.

Magnus Svensson: – Birgitta, jag har gått igenom de senaste budgetsiffrorna och socialbidragen har verkligen exploderat här i Kävlinge och mängden avslutande ärenden är plötsligt noll. Har du sett detta?! Vad skall vi göra?

Kvinnan fortsätter pilla med kaffebryggaren, som ångar. En namnskylt visas. "Birgitta Johansson, f.d. Chow Wong".

Birgitta Johansson (på kinesiska, textat) – Godmorgon vita djävul! Jag är upptagen, gå din väg!

Birgitta stoppar ner en gaffel i den varma kaffekannan och drar upp en ångande bläckfisk tittar kritiskt på den, rynkar på näsan och stoppar ner den igen, saltar lite.

Magnus suckar, ger upp och går mot till väntrummet. På vägen möter han en kvinna med svenskt utseende, med en tom kaffekopp i handen.

Kvinna: – Är kaffet klart?

I väntrummet så sitter ett antal människor.

Reportern: – Nu händer det något fint och spännande, det är dags för några flera utbyten att anlända till socialkontoret.

Magnus Svensson: – Finns det någon Lady Kakan här? Lady Kakan?

Plötsligt ser man dessutom även två kvinnor i full burka som ställer sig upp samtidigt och tittar både förvånat och upprört på varandra. De grälar på arabiska.

Magnus Svensson, ser trött ut och frågar:

– Vem av er är ny ekonomikontroller och vem är här för socialbidrag?

Båda kvinnorna i burka pekar ivrigt på sig själva och säger med en röst:

– Money! Money!… Money!!!

Reportern: – Hoppsan, tillbaka till studion.

I nyhetsstudion börjar nyhetsuppläsaren ställa frågor till reportern.

Nyhetsuppläsaren: – En annan intressant sak med socialkontoret i Kävlinge, där du befinner dig, är de kom på tredje plats i genuscertifieringstävlingen mellan Sveriges kommuner. Stämmer det?

Reportern: – Ja, det stämmer! Det vi ser här en underbar mångkulturell värdegrundsbaserad arbetsplats möjliggjord genom kampanjen #skickamigistället.

Nyhetsuppläsaren: – Så det var ingen överraskning att nästan hälften av arbetsstyrkan, företrädesvis socionomerna, nominerade sig själva för utbytesprogrammet via twitterhashtaggen och avstod sin plats i välfärdens viktigaste maskineri, socialkontoret, till en nyanländ då?

Reportern: – Nej det var det inte. Jag står här med kontorschefen Magnus Svensson.

I en serie av klipp ser vi att det råder kaos i det öppna kontorslandskapet som är socialkontoret. Det ser ut som en skola där läraren lämnat rummet.

Not, det ser ut ungefär som i denna reklamfilm, men vuxna då, ja du fattar.

Det kastas pappersflygplan, bollar, bananer, apelsiner, brinnande toarullar flyger genom luften. Telefoner ringer hela tiden. Ingen svarar. Människor studsar upp och ner och springer fram och tillbaka och hoppar mellan borden och skriker. Det klottras på väggarna.

Reportern: – Hur tycker du att det har gått de senaste veckorna under utbytesprogrammet? Det måste varit stimulerande att befinnas sig mitt i detta kompetensregn som Statsministern Stefan Löven pratade om?

Magnus vänder sig om och tittar ut i lokalen.

Någon springer med en palestinsk flagga fram och tillbaka och vrålar: – Allu Ackbar Free Palestine! Death to Israel!

Magnus tittar tillbaka på reportern.

Magnus Svensson ser mycket sliten och trött ut.

– Eh, det har gått bra. Bättre faktiskt. Än vanligt. Ja. Precis så. Mmm…

I bakgrunden hörs ett "fooom" och en papperskorg börjar brinna med höga lågor. Ett brandalarm börjar tjuta.

Reportern: – Ojdå, tack så mycket Magnus! Tillbaka till studion.

Magnus röst hörs i bakgrunden:

– Snälla skicka mig inte till Mogadishu! Värdegrunden!

Nyhetsuppläsare: – Det såg väl trevligt ut det där?

– Tack för ikväll!

/Ola Andersson

P.S. Dela gärna!

 

Ursprungligen publicerad på min facebookvägg, som länkar manuset som är en anteckning, här:

https://www.facebook.com/Taz1999/posts/10155805317986458

Anteckningen med manuset:

https://www.facebook.com/notes/ola-andersson/skickamigist%C3%A4llet-nyhetsinslag-t%C3%A4nkt-f%C3%B6r-satiriskt-nyhetsprogram/10155561338382342/?fref=mentions

 

Referenser och lite hur jag tänkt. 

Ett par kompisar hade vid tillfället skapat en Youtube-kanal med satiriska nyheter som levererade mediekritik. Så min ide var inte riktigt passande dem. 

Det fanns några bra klipp på klipp-siten Dissolve som kanske kunde användas:

https://dissolve.com/video/Montage-soldiers-jumping-out-rights-managed-stock-video-footage/002-D118-79-130

https://dissolve.com/video/Several-Skydivers-Landing-Distance-Sunset-royalty-free-stock-video-footage/042-17A281-309

https://dissolve.com/video/Paratroopers-leave-plane-celebration-Aviator-day-royalty-free-stock-video-footage/001-D85-45-020

https://dissolve.com/video/Good-aerial-4WD-safari-jeeps-moving-across-Somalia-near-royalty-free-stock-video-footage/001-D34-124-088