Ola Andersson blogg aka Taz_1999

Välkommen till Ola Anderssons/Taz_1999 personliga två-språkiga humorblogg. Det är här jag experimenterar med att skriva saker som borde vara roliga men vanligen misslyckas jag komplett och fullständigt med det. Kolla bara på den poänglösa avslutningen på denna mening!
Teckensnitts storlek: +

Varför vi behöver mera video i Piratpartiet

Detta blogginlägg är en del i en serie, här i början finns länkar till de övriga:
Del 1: Organisationer på fallrepet
Del 2: Varför vi behöver mera video i Piratpartiet (denna)
Del 3: Mitt förslag om studiegrupper
Del 4: Varför DSRL-kameror
Del 5: Diverse DSLR-filmer från Youtube och Vimeo att bli imponerad av

Som jag ser det skulle Piratpartiet ha stor nytta av video både utanför och innanför partiet. Vi är duktiga på vissa saker, tex bloggar, twitter, facebook, skriva program och pressmeddelanden. Sådant utåtriktat arbete som är både väl utfört och nödvändigt. Uppmärksamhetsvärdena på dessa saker når långt utanför landets gränser och det är helt fantastiskt!

Vinner man röster via twitter?

Men något vi måste fråga oss - när ändrade du vem du skulle rösta på efter att ha läst ett twittermeddelande? Eller pressmeddelande? Eller blogginlägg? Alla de där sakerna är bra men de är bara en del av ekvationen, vi behöver (minst) en sak till i det utåtriktade arbetet - riktigt bra video! 

Video påverkar rätt saker - magkänslan

En del säger att man röstar med magen, med det menar man att en del av anledningarna att man väljer en kandidat före en annan är inte bara vad de säger, valaffischerna, programmet de tryckt upp och så vidare, en stor del är magkänsla. Hur frammanar man då rätt magkänsla? Inte genom twitter i alla fall, inte ens i genomtänkta blogginlägg, man gör det med BILD eller VIDEO och det enda som är bättre än det är personliga möten. 

I den otroligt intressanta boken Blink : Den intuitiva intelligensen - Malcolm Gladwell så talar han om hur intuition eller magkänsla uppstår. Kroppspråk är en sådan källa till omedveten kunskap, vi kan tolka många flera signaler än vad vi är medvetna om och hjärnan kommunicer dem till oss genom känslorna, däribland magkänslan. Det är just vad video åstadkommer.  

Video kan vara hur vi berättar vår story

Stefan Flod skrev något klokt om i samband med att han avgick som ordförande för Ung Pirat: Vi måste skapa en berättelse om varför Sverige behöver Piratpartiet. I det blogginlägget argumenterar han framgångsrikt för dels att valanalyser sällan tar med att människor röstar efter identifikation och dels att denna identifikation, dvs Piratpartiets Story för Sverige, är vad vi behöver skriva och förmedla. Jag kan inte hålla med mera och jag tror dessutom att video är bästa sättet att förmedla den historien. 

Video har högre bandbredd (bland annat)

Det finns en TED-föreläsning med Chris Andersson, den Chris som skapade TED-konferenserna, i vilken han pratar om att video till sin natur överför mycket mera information än vad som sägs i den. Video har högre bandbredd så att säga och är därför mera övertygande, engagerande och inspirerande än vad bara text är. Vi som människor är vana vid att tolka kroppspråk, uttal, dialekter, nyanser i talet, publikreaktioner och många andra saker. Dessa saker kan inte förmedlas i ett blogginlägg eller ett meddelande på Twitter. När du strippar bort de sakerna och bara har text kvar, så tror jag du samtidigt strippat bort en del av som övertygar.

Direktlänk: Chris Anderson: How web video powers global innovation | Video on TED.com

Kolla förresten på TED!

Tittar man förresten på det globala fenomenal som TED-föreläsningarna är och vilka enorma mängder med tittare de dragit, reaktioner och diskussioner de har gett upphov till och sociala framsteg de gett upphov till, så är det ganska säkert att de inte skulle nått samma framgångar om TED.com var en blogg-site med avskrifter av föreläsningarna utan video. Det är alltså något med just video. 

TED.com

Flera bra anledningar alltså att satsa på video för ett parti

Dels är video övertygande på ett annat sätt, dessutom påverkar det den image partiet projicerar. Det kan (rätt genomfört) ge cred och visa andra partier var skåpet skall stå. Förutom det så är det väldans roligt att göra film! Det i sig tror jag gör det till en bra idé hursomhelst.

Att nå flera icke redan övertygade

Här är en bra sak att tänka på - Anna Troberg (partiledare för piratpartiet) har tex påpekat att om vi bloggar om en sak så når det ett antal läsare. Av dessa är de flesta redan övertygade.  Men om vi istället skriver en insändare, då når vi andra läsare, de inte-redan-övertygade, och vanligen många flera också. Här är Annas text- och videoinstruktioner för att skriva insändare:

Annas inlägg om nyttan med insändare, antalet läsare

Nyhetsbrev 2011-12-16 | Anna Troberg

Nyhetsbrev 2009-11-28 | Anna Troberg

I en tidning med 30.000 läsare så läser kanske 5% insändarsidan, så 1500 läsare. Alltså når man 1500 inte-redan-övertygade-människor och det är bra det.

Men jag skulle alltså vilja gå ett steg längre och säga att även om insändare är bra så behöver vi göra video också av exakt samma skäl, att nå personer vi inte når på andra sätt och dessutom använda oss av de egenskaper video har, som text saknar.

Video inom Piratpartiet

Hitills har jag talat om video i det utåtriktade arbetet, men även inom partiet skulle vi behöva mera videos. Tex diskussionsunderlag inför kongresser, möten och diskussioner, för utbildningar för funktionärer och för att tydliggöra och förklara vår politik så vi kan förklara den utåt. Det finns massor med andra saker vi kan använda video för. Det kommande principprogrammet tex, tänk om det fanns som video eller varför inte filma de begrepp och principer vi slänger oss med som resten av samhället inte förstår (tex "sluttande planet"). Hjälp oss att skriva ett nytt principprogram | Piratpartiet

 

Piratpartiet på Youtube - Hur ligger vi till idag?

Låt oss kolla på några saker i Piratpartiets kanal på YouTube och sedan jämföra dessa med andra saker för att se hur vi ligger till i våra försök med video idag och sakerna vi jämför med kan vara vart vi skall ta vägen.

Piratpartiets kanal - YouTube (72 klipp 246 237 visningar, 950 prenumeranter)

Vore alla prenumeranter även medlemmar i Piratpartiet skulle det motsvara att 12% av våra 7736 medlemmar är prenumeranter. Kunde kanske vara mera. Så gå in och prenumera nu!

Film: Vill vi ha det så här

Vi börjar med en fantastisk film:

Vill vi ha det så här? - YouTube (2:45) 13481 visningar.

Min kommentar: Jag tycker denna film är alldeles utmärkt, ingen skränig dödsmetall-musik, lungt berättande, vackra bilder. Jag gillar ironin.

Film: FRA-shoppen är öppen

En film som inte är fullt lika bra:

Direktlänk: FRA Shoppen är öppen... - YouTube (1:42, 863 visningar)

"Kommentar: angående FRA Shoppen är öppen. 

seg, förstår inte poängen

ett parti som är så modernt och teknologiskt inriktat fast ändå inte kan göra en engagerande film? Suck.

Min kommentar: Kan inte annat än hålla med. Detta kan berättas på helt andra sätt och då den viktiga poängen försvinner för de som inte förstår ordet "FRA-shoppen" och varför det är dåligt så är detta inte fullt så bra som det skulle kunna vara. 

Mera fullständigt orättvisa jämförelser:

Jämförelserna här är orättvisa just för att jag jämför filmklipp gjorda av oss glada amatör-piratpartister med skräp till utrustning mot sådana som är gjorda med bättre grejer och med mera kunskap. Min poäng är dock att det är verkligen enkelt att få det se bättre ut, om vi lägger lite lite pengar på en bättre kamera och lär oss använda den och skaffar lite enkla DIY-grejer i form av lampor mm. DSLR-filmande är verkligen en demokratiserande folkrörelse som passar perfekt för Piratpartister att lära sig av, för att vi behöver lära oss det. 

Gruppintervjuv

Direktlänk: Vad gör vi i Bryssel? Intervju med Christian Engström. - YouTube 

Min kommentar: I kommentarerna förklas att ljudet råkade bli dåligt denna gång, det är lätt hänt förstås. Mitt tips, man kan använda en iPhone i bröstfickan för att spela in bättre ljud än så här och synka upp det efteråt. Då har man en reserv. Eller varför inte en bättre Mic på kameran, tex Røde Videomic för under 1000:-. Men om man soppat till ljudet kanske man inte skall ha med den på YouTube-kanalen? Titta även efter störande element som tex cola-burken och miljön överhuvudtaget. Som sagt, detta är helt orättvist att jämföra med nästa klipp.

Direktlänk: A Simpler Faith book trailer - Youtube 

Min kommentar: Vad han säger är inte intressant, men titta på ljuset, kamerarörelserna (som man åstadkommer med en sk glidetrack), bakgrunden, skärpedjupet. Det är lätt att åstadkomma detta med billiga lampor och genom att städa lite före man filmar och välja en bra plats. 

En intervjuv med en person i taget:

Direktlänk: Piratpartiet: Ett parti för gratis musik? - YouTube

Min kommentar: Titta tex på ljuset på Rick, sådana hårda skuggor har konnotationer som inte är vad man vill ha när man skall övertyga någon om något. Notera även den störande bakgrunden med en skärmsläckare som byts ut och vad det egentligen säger att filma någon framför sin dator om man försöker nå en så bred målgrupp som möjligt i frågor som finns existerar utanför datorvärlden. Har ni förresten lagt märke till att varenda gång man filmar en intellektuell person så skall bakgrunden vara en bokhylla eller ett kontor fullt med böcker i travar? Just för att det har rätt konnotationer. 

Direktlänk: Trailer Geek Politics - Canon EOS 7D on Vimeo (från 00:35 och en bit fram)

Min kommentar: Lägg märke hur snyggt det befintliga ljuset fångats av en DSLR-kamera kanske med hjälp av en reflexskärm, hur jämnt ljuset är och den obligatoriska vackra oskärpan. De pratar franska så jag förstår inte ett ord, men ljudet är jättebra.

Soffaintervjuv

Direktlänk: Anna Troberg & Gustav Nipe diskuterar fildelningsfall - YouTube

EER - Lagos, Nigeria - Interview Excerpts! from Nel - VillageBoi on Vimeo.

Min kommentar på båda dessa: Detta är återigen en orättvis jämförelse. Notera i den senare intervjuvn att man har ljus både framifrån och bakifrån och man har valt en plats att filma på plats om har rätt konnotationer. Att sitta tillbakalutad i soffan i en vacker kontorsmiljö, välklädd, med en snygg logo på väggen och med snygg belysning på det hela signalerar kompetens, professionalism och kvalitet.

Varför inte ta i lite?!

Direktlänk: Godafton, Sverige - YouTube

Direktlänk: V for Vendetta Speech - YouTube (från 0:24 ca)

Min kommentar på dessa: Detta är förmodligen den mest orättvisa av alla jämförelser på denna sida: Alltså, det är inget fel att ha lite humor som ett partis företrädare! Tänk dig att talet med Rick till nationen hade lånat element från V for Vendetta-talet. Man hade kunnat göra inklipp till pubar, ålderdomshem, daghem, vardagsrum, tv-affärer utomhus osv. Det kallas för cutaways. Inte att Rick behöver mask, men kolla på HUR V talar. Det är lungt, som om han talar med goda vänner, han går från glad till arg och tillbaka igen och förstås med en "hårig" röst. Ricks röst är inte fullt så hårig och kommer från lite längre upp i bröstkorgen och inte från magen så att säga. Därmed låter den lite lite ansträngd. Så ansträngd vs lugn. Vilken tror du övertygar mera om du var tvungen att välja? Humorn i anslaget saknas, Rick ler inte som om han är glad över att få detta tillfälle att berätta något livsviktigt. Entusiasmen ser jag inte och inte passionen heller. Visst är det viktiga saker Rick säger och det syns i kroppspråket att detta är viktigt för Rick men min poäng är att 70% av all kommunikation sker via kroppspråk och andra medel och 30% av vad personen faktiskt säger. Så HUR man talar spelar viss roll. Konnotationerna av talet med V är att V är helt djävla livsfarlig för makthavare och att han står på det goda sida. Konnotationerna för talet med Rick, det är ett mycket bra försök och vi som redan ÄR övertygade håller med. 

Skulle vi kunna göra om detta och få det lika bra som talet med V? Jajamensan, det är faktiskt enkelt. Tidskrävande men enkelt.

En annan som kanske inte är fullt så bra:

Direktlänk: Piratpartiet Sollentuna tillsammans med Sollentuna Partiet 2 - YouTube

Min kommentar: Jag tycker den unga grabben var bra (vid 1:52), han hade scennärvaro. Get it? 

Andra partier på Youtube

Vi måste förstås kolla på vad andra partier gör, trots allt konkurrerar vi om väljare med dem så vi måste hålla oss informerade om VAD de gör och framförallt HUR. 

Centerpartiets kanal

Centerpartiet tycker jag jobbar bra på YouTube. Har inte granskat alla partier ännu. 

Centerpartiets kanal - YouTube (Många flera än våra 72 klipp, det står inte), 311.103 visningar mot våra 246.237, 199 prenumeranter mot våra 950)

Centerpartiets valfilm / reklamfilm

Diretklänk: Centerpartiets reklamfilm - YouTube (denna tycker jag är helt fantastisk!)

Min kommentar: Detta är en av de absolut bästa reklamfilmer jag sett för ett politiskt parti. Tekniskt välgjord (ljud, beslysning, skärpedjup, skådespelare mm) men framförallt, den har humor! Det äger!

Vi skulle kunna göra en likadan gällande FRA-lagen där vi använder humor för att övertyga istället för att superseriositet i dåligt belysta rum med skrynliga dukar bakom oss.

Jag slängde ut en ide på foto- och videokvällen i går på otrolig onsdag och den gav ett garv i alla fall. Här är den: Tänk dig ett två tjejer sitter på ett cafe och fikar och pratar som tjejer gör (mest om skor antar jag, vet inte riktigt) och intill står en man i svart kostym med en mikrofon i näven lite överspänt så där med ryckiga rörelser fram och tillbaka med mikrofonen som spelar in deras samtal. De avbryter samtalet efter en stund och den ena tjejen frågar den andre: –"Vad är det där för kille?" Den andre tjejen svarar: –"Det är min övervakare från FRA, bry dig inte om honom.". Man kan fortsätta på det temat och ha många flera klipp men en "Man i svart kostym" med mikrofon som spelar in folk (bussen, läkarmottagningen, sovrummet osv osv.) 

Direktlänk: Bildspel - Stämman dag 2, eftermiddag - YouTube

Min kommentar: Jag kan göra likadant: Nyårsafton vid Luxparken på Lilla Essingen i Stockholm. Detta är lätt att göra i Apple-programmet Aperture (och säkerligen många till för Mac och PC mm). Jag skapade ett album av några foton, valde en låt, exporterade som film.

Det är en bra användning av foton dels för att det är kul internt att se bilder på sig själv, men det funkar även till viss del externt, det är image-skapande och kan även fungera som rekrytering. Om du sett hur personerna som deltar i ett politiskt evenemang ser ut så är det lättare att välja att gå dit. 

 

Övriga partier på YouTube

Här är snabba länkar till andra partier på YouTube. 

Folkpartietliberals kanal - YouTube

Moderaternas kanal - YouTube

Socialdemokraternas kanal - YouTube

Studiokds kanal - YouTube (Kristdemokraterna)

Sdwebbtvs kanal - YouTube (Sverigedemokraterna)

Vänsterpartiets kanal - YouTube

 

Min slutsats

Numera så finns de kameror vi drömde om för 10 år sedan, de har hög kvalitet, hög ljuskänslighet, de har utbytbara objektiv och kostar mycket lite! De kallas för DSLR-kameror eller systemkameror. (Exempel: Canon EOS 550D med kit-objektiv, kostar 5390:- inkl moms).

Detsamma gäller programmen för att göra film, ribban har sänkts så oerhört mycket.

Då vi är pirater så vet vi även att internet är fullt med information om hur man gör saker, tex hur man gör film och vi vet även hur man hittar denna information. Alltså kan vi nu göra de videofilmer vi behöver, vi behöver bara något bättre utrustning och en smula mera know-how och lite kreativitet och experimentlust.

Vem vill vara med? Hör av dig till mig! 

Betygsätt blogginlägg:
Mitt förslag om studiegrupper
Organisationer på fallrepet

Relaterade inlägg