Ola Andersson blogg aka Taz_1999

Välkommen till Ola Anderssons/Taz_1999 personliga två-språkiga humorblogg. Det är här jag experimenterar med att skriva saker som borde vara roliga men vanligen misslyckas jag komplett och fullständigt med det. Kolla bara på den poänglösa avslutningen på denna mening!

Mitt förslag om studiegrupper

Detta blogginlägg är en del i en serie, här i början finns länkar till de övriga:
Del 1: Organisationer på fallrepet
Del 2: Varför vi behöver mera video i Piratpartiet
Del 3: Mitt förslag om studiegrupper (denna)
Del 4: Varför DSRL-kameror
Del 5: Diverse DSLR-filmer från Youtube och Vimeo att bli imponerad av

 

–"Jag har en plaaan!…"

 Få aktiva = problem

Nästan alla organisationer har samma problem, det finns ett litet antal aktiva medlemmar som gör något. Av ca 1200 medlemmar i UP+PP i Stockholm, så är det runt ett 30-tal aktiva. (2.5%). Om det inte är ett problem kommer det att bli det. Även om det inte är ett problem är det oavsett det en bra ide att göra något åt det. 

Antalet aktiva behöver höjas och jag tror att denna ide som beskrivs nedan att skapa studiegrupper är lösningen på det problemet. Faktiskt tror jag att om man inte gör just precis detta så löser man ALDRIG problemet. Vill du ha massa aktiva som gör saker i en förening, så måste du se till att erbjuda nytta och nöje i "ersättning" för den tid de aktiva lägger ner.

Jag har skrivit en problembeskrivning + lösning gällande medlems-strömningar i detta blogginlägg och däri talar jag för att kunskapsdelning är lösningen på sjunkande medlems- och aktivistantal. 

Organisationer på fallrepet

I detta inlägg pratar jag vidare och speciferar mera hur sådana studiegrupper, som jag kallar dem kan se ut och fungera för att göra just denna kunskapsdelning.

Arbetsuppgifter (kul sådana) finns! Men inte know-how.

Min ide är att det finns massor med saker som behöver göras, av alla möjliga slag, men som kanske kräver kunskaper som inte är speciellt spridda i befolkningen. 

 • Vet många här hur man bygger webbsiter i Wordpress eller Joomla?
 • Fotograferar?
 • Filmar och klipper ihop videos? 
 • Skriver insändare? 
 • Gör layout av broshyrer? 
 • Hur man övertygar människor om saker? 

Skulle något av detta vara intressant att kunna?  Självklart skulle det det. Om man vet hur man gör siter kan man göra det åt sin arbetsgivare eller åt sig själv. Om man vet hur man fotograferar så kan man ta bättre bilder av barn, familj, vänner och bekanta och foto är en gigantisk hobby med många utövar. Kan man filma och klippa video så har man eventuellt en framtida karriär där eller åtminstone en kul hobby, eller varför inte även göra video åt sin arbetsgivare eller sig själv? Man kan fortsätta listan på samma sätt. Saker man inte kan är kul och givande att lära sig.

Att utgå från målet och jobba baklänges till vad jag skall göra idag

Min ide är att man sätter upp ett antal saker som piratpartiet behöver i form av projekt eller arbetsuppgifter utförda. Exempelvis behöver valaffischer tas fram så småningom. Sedan jobbar man bakifrån, man börjar med målet (färdiga valaffischer) och listar ut vilka delmål man behöver gå igenom på vägen fram till målet, fast man jobbar baklänges, från den tänkta framtiden hela vägen tillbaka till just precis idag. 

 1. Fråga: Vad behövs för att ta fram valaffischer? Svar: Några som kan lite om valaffischer och hur man trycker dem och hur man gör layout på dem och är villiga att göra det?
 2. Fråga: Så hur skaffar vi sådana? Svar: Vi utbildar dem? 
 3. Fråga: Hur gör vi det? Svar: Vi hör efter i (eller utanför) organisationen vilka som kan denna sak och försöker arrangera en kunskapsdelning i form av en studiegrupp (se här och även i resten av denna artikel: http://piratepad.net/studiegrupp-i-pp )
 4. Fråga: Hur gör vi det? Svar: Genom ett utskick till alla medlemmar via mail att vi söker de som är intresserade av valaffischer i sig som uttrycksmedel (de har en intressant historia), de som är intresserade av illustrationer, de som är intresserade av att hjälpa till med att utforma våra valaffischer och ha inflytande på den processen och avslutningsvis, de som vill lära sig datorprogram för layout och illustrationer, kan höra av sig till en person som får vara ledare för den studiegruppen. Får man tillräckligt med anmälningar så kör man vidare. 
 5. Fråga: Hur finner vi en sådan person? Svar: Vi frågar på samma vis, vilka som kan vara intresserade av att leda arbetet i en studiegrupp om just valaffischer vars innehåll vars innehåll vi skissa upp i en padda. Se även dessa instruktioner. http://piratepad.net/ledare-for-studiegrupp-i-pp
 6. Fråga: Hur gör man en sådan padda? Svar: Det är enkelt, gå hit: http://piratepad.net/padda-och-skype-for-studiegrupp-i-pp

Så första steget är att sätta upp en padda med en beskrivning och sista steget är färdiga valaffischer. Ungefär så kan man skissa upp de flesta projekt som Piratpartiet behöver göra inför supervalåret 2014.

Det finns en padda med utkast till ideer på studiegrupper här:

http://piratepad.net/studiegruppkatalog-i-pp

Kunskapsdelning i studiegrupper, varför inte studiecirklar?

En bra form för kunskapsdelning är studiecirklar. Dessa känner vi till sedan tidigare men nackdelen är att de kräver lite formalia och kontakt med ett studieförbund (då skall man välja ett av 10 och får lusläsa politisk inriktning mm), sedan skall de få en beskrivning på en blankett av mål och innehåll och studiematerial, en deltagarlista skall också fixas med namn, adresser, personnummer mm. Närvaro skall föras vid träffarna och listan skall lämnas till studieförbundet efteråt. Det är MERA formaliteter än vad jag tycker det är värt, även om fördelen kan vara gratis lokaler för studiegruppen att mötas i och en liten liten summa med pengar som räcker till en kaffekopp eller två. 

Studiegrupper, med Sokratiska metoden som förlaga

Sokrates var inne på rätt sak, han såg sig inte som lärare, utan diskussionsledare och samlade studenter omkring sig vid en sjö och så fick var och en prata och så fann de kunskap genom diskussioner. Man behöver bara hjälp att ställa de rätta frågorna. Den metoden kallas den sokratiska metoden och efter att ha läst över 200 böcker om inlärning, pedagogik, didaktik, in- och utlärningsmetoder, studieteknik, intelligens, kreativitet, hjärnan och begåvning så är det DEN jag tycker är bäst av alla. 

DET tycker jag vi skall efterlikna, så därför är min ide att skippa formaliteterna omkring studiecirklar och mera organisera oss i svärmar eller grupper och eftersom vi skall studera något och lära oss, kallar jag dem för studiegrupper. Samma som man har på universitetet där några träffas för att plugga ihop för det är ungefär samma sak, men inte så mycket plugg, mera hobby. Du vet lite grann, någon annan vet lite grann, man delar med sig av vad man vet, experimenterar, GÖR saker, och framförallt använder internet för att ta reda på mera och dela med sig, så lär man sig tillsammans. Att använda internet för att lära tror jag vi i Piratpartiet är bra på!

Läs mera om Sokratiska metoden: 

http://en.wikipedia.org/wiki/Socrates#Socratic_method

Figurer med pratbubblor om saker de kan som video, layoutprogram osv.

RITNING FÖR STUDIEGRUPPER

Här kommer min skiss eller ritning på studiegrupper. 

§ Börja med att namnge och beskriva innehållet i studiegruppen

Be sedan de med kunskaper att beskriva den bättre. Detta görs med fördel i en padda, dvs studiegruppskatalogen i Piratpartiet. 

http://piratepad.net/studiegruppkatalog-i-pp

Man kan organisera det arbetet i någon av de Skype-kanaler som Piratpartiet har, eller så kan man göra det via forum, mail eller andra chatmetoder eller varför inte via den egna bloggen? 

Upprepa med flera studiegrupper och ämnen.

§ Skapa en egen padda och skype-kanal för studiegruppen

När man börjar ha en bra skiss så kan man bryta loss den och lägga till en deltagarlista där man kan anmäla sig och när det finns deltagare, skapa en Skype-kanal. Hur man gör det beskrivs här:

http://piratepad.net/padda-och-skype-for-studiegrupp-i-pp

Man kan använda tex denna padda som mall för sin studiegruppsbeskrivning:

http://piratepad.net/studiegrupp-dslr-filming

§ Dags att försöka finna en ledare

Om inte en ledare redan utkristalliserat sig fram till denna punkt, försök finna någon som vill vara ledare. Det är inte så ansträngande. Allt man behöver veta står här:

http://piratepad.net/ledare-for-studiegrupp-i-pp 

Man kan göra detta genom att göra ett utskick i organisationen via mail och länka till paddorna ovan. Den för studiegruppsledare och den för studiegruppens beskrivning.  

§ Utskicket för att få deltagare

När man har en eller flera ledare, är nästa steg att se över beskrivningen igen, ta sig en funderare på ett bra projekt och skissa lite på det i paddan. 

Sedan gör man ett nytt utskick till alla medlemmar, där man erbjuder dem att anmäla sig till studiegruppen. De kan anmäla sig till ledaren eller i paddan.

Tag med adressen till paddan i mailet.

§ Dags att köra

Sedan är det bara att köra om man får tillräckligt många delagare, man organiserar jobbet i paddan + skypekanalen (eller via mail), har träffar osv. Det är upp till gruppen och ledaren bör försöka organisera detta.

Tag med adress till padda + skypekanal + kontaktmetod med ledaren i varje mail.

§ (Minst) Ett projekt per studiegrupp

Varje studiegrupp skall helst göra ett projekt - det finns nästan inget mera effektivt sätt att lära sig saker än att göra dem, så en grupp bestämmer sig för ett eller flera projekt att göra också. (Att förklara saker för andra är den metod som sägs vara nästan lika bra som att göra saker, för att lära sig något.)

Vilket projekt det blir tycker jag gruppen får besluta om och det behöver inte vara ett projekt, det kan vara flera också, även solo-projekt. Helst skall det vara till nytta för partiet (skapa en serie valaffischer tex) och erbjuda att praktisera vad man lärt.

Exempel på två studiegrupper och deras projekt

Studiegrupp i foto kan ha dessa projekt: Lära sig fotografera sådana bilder som piratpartiet kan ha nytta av, vilket tex är porträtt men även politiskt foto, illustrationer mm. Sådana bilder som piratbloggare kan använda för att skriva om saker, sådana bilder tidningar kan trycka.

Studiegrupp i DSLR-filmande kan ha dessa projekt: Lära sig planera, skriva manus, filma, klippa och distribuera videofilmer som kan användas för allt möjligt. Tex kan de vara diskussionunderlag för konferenser, de kan visas när man håller föredrag, deltar i mässor, på webbsiter, på youtube. De kan användas för påverkan, diskussioner, utbildningar mm. Valfilmer är ett exempel som jag hoppas komma till, men kanske inte som första försök. Intevjuver kanske är lämpligare. Det finns även massor med roliga sätt att filma också, att ställa upp en kamera med talande huvud framför är ett sätt, men det finns flera. Tro det eller ej.

Detta är mitt förslag, kommentarer uppskattas. 

Betygsätt blogginlägg:
Varför DSRL-kameror
Varför vi behöver mera video i Piratpartiet

Relaterade inlägg