Ola Andersson blogg aka Taz_1999

Välkommen till Ola Anderssons/Taz_1999 personliga två-språkiga humorblogg. Det är här jag experimenterar med att skriva saker som borde vara roliga men vanligen misslyckas jag komplett och fullständigt med det. Kolla bara på den poänglösa avslutningen på denna mening!

Gjort en film, en trist trist film, som är trist. Lyckligtvis är den lång också. Nej vänta, det är inte bra. Men det är leksaker i den.

vinjett 500x312

Video är kul, så jag och min kompis Rene Malmgren spelade in en liten film om ett förslag som ett par styrelsemedlemmar i Piratpartiet har lagt ut på remiss. Vi valde video för att kommentera på förslaget istället för text. Det är såååååå mycket text i Piratpartiet. Första kommentaren på videon var därför mycket glädjande efter att ha lagt en dag på att spela in och sex timmar på att importera, klippa och ladda upp det resultatet nätet: –"Kan någon ge mig en textsammanfattning av videon?"

Så ämnet är rätt trist, men här är den i alla fall. Lärde mig en del på detta.

Det är 13 minuter om ett förslag till sakpolitiska kommitteer i Piratpartiet.

Klicka på "Fortsätt läs mer..."-knappen nedanför till höger för att läsa resten.

 

Finns på Vimeo

Rene och Ola kommenterar - Förslaget till sakpolitiska utskott

Finns även på YouTube

Rene och Ola kommenterar - Förslaget till sakpolitiska utskott

Making of!

Hur gjorde vi denna då?

Här är en bild av "studion".

IMG 0653 500x333 

Klicka på bilden så blir den större.

Lamporna: Jag har köpt lysrörsarmaturer på Bauhaus och monterat sladdar i dem (enligt alla konstens regler). Jag har även köpt ett par Halogen-bygglampor för jag ville ha deras stativ. Halogenlamporna, som är väldigt vanliga för att spela in videofilmer, har jag tagit bort och lagt i förrådet.

Bygglampor är dåliga av flera skäl: De blir varma så man bränner sig. De är ömtåliga för att flyttas då de är på. De ger även hårda skuggor jag inte gillar. Dock är massor med videos inspelade med bygglampor för de är billiga och lite av amatörfilmarens stapelvara. 

Jag har även köpt och skruvat fast ett par gångjärn i plasten på lysrören, så att man kan hänga dem på stativen.

Lysrör har många fördelar: De ger ett jämt ljus över hela längden. Ljuset är nära perfekt temperatur (man kan köpa dyrare och bättre temperade lysrör), men för mina ändamål duger de kallvita som medföljde armaturen, just för att jag vill inte ha perfekt färgåtergivning, jag vill ha färgstick. Kolla på färgkorrigeringen i videon, tänkte du på temperaturen? (Bra PDF från OSRAM - Light can be white, white, white or white.)

Möbler: Jag har en piedestal, som består av fyra plåtar, fyra trästolpar och ett lock. En möbel från en mässa. 

Bordsskivan: Ovanpå piedestalen ligger min whyteboard. 

Ljudinspelningsgrejen: Det är min Zoom Handy Recorder H4N. Faktiskt upptäckte jag att den står dumt där, placerat på ena sidan, den skall förstås stå exakt i mitten. Min röst är lite lägre i videon nämligen. En del skulle säga det är en fördel i och för sig.

Hur vi spelade in det

Två tagningar utan manus... Därav allt svammel. Vi filmade talet först för kritiken av förslaget, sedan lyssnade vi på talet och försökte upprepa vad vi gjorde med leksakerna, men det blev inte likadant. Missade fokusera på leksakerna.

Sedan filmade vi vårt förslag och återigen upprepade vi vad vi gjorde med leksakerna genom att lyssna på ljudinspelningen. Missade fokusera på leksakerna igen. 

Tog ett par stillbilder, som var i fokus. 

Det var dumt för att: Vi filmade en massa stillastående lego, vilket producerade massa data att hantera. Vilket tog mycket längre tid att importera och bråkdelar av det användes. Det gjorde att produktionen tog onödigt lång tid. Vi borde antingen kört med stillbilder på lego. Eller bara filmat just de gånger vi flyttade omkring legogubbar och många klipp istället.

Klippning, redigering, färgkorrigering, ljudsynkning, skyltar

Efter import (2 x 45 min) så klippte jag ihop dessa 13 minuter på ungefär fyra timmar.

Ljudet är alltså separat inspelat i Zoom Handy Recordern H4N och synkat för hand i iMovie. Det programmet har ingen automatisk funktion att synka ljud med video som Final Cut har. Sedan är all animation gjord med inbyggda funktioner i iMovie.

Färgkorrigering

Första rutan i videon är utan färgkorrigering:

korrigering 1 500x281

Efter vinjetten, kommer färgkorrigerat material - mera solbränna, klarare färger. 

korrigering 2 500x281

Jag har skrivit om färgkorrigering i denna artikel på min företagssite. Färgkorrigering - bra videolektion.

Första versionens skickades till kompisar att kika på. I version två (den ovan), så finns flera skyltar inlagda och någon hostning är tystad. Det tog två timmar redigering till. 

Total arbetstid: Runt 8 timmar för 13 minuter. Gör att göra på halva tiden gissar jag.

Diskussionen om förslaget

Sakpolitiska utskott @ Piratpartiets forum

Som sagt, det roliga är första svaret i tråden på nästa sida. :)

För h-e! Vill jag skrika i tråden, video är inte långsam text!

Jag hade också tänkt spela in en liten film som visar en text mycket mycket långsamt med en sammanfattning. Haha! Hade varit kul. Så här kul! 

vinjett2 500x281

 

Omnämnanden:

Några år efter att filmen gjordes så börjar jag nu en lista med omnämnanden i lkehet med mina andra videos.

2014-05-27 10:42 Två inlägg i facebookgruppen "Pirater i fritt samtal"

2014-05-29 11:10 I ett inlägg på min egen vägg på facebook, som jag egentligen skrev för Carl Johan Rehbinders vägg. (missa inte hela tråden på min vägg, och mitt andra långa inlägg i långa diskussionen på CJR's vägg).

Betygsätt blogginlägg:
Gör bättre kaffe på jobbet
Presenter är kul! Här är en jag gjort

Relaterade inlägg