En av ideerna med innehållsmarknadsföring är att skapa "Big Content", som sedan kan stöpas om i många former. Kanske man skriver en bok och låter sedan boken utgöra ett tema för en content marketing-kampanj, där man publicerar smakprov, slutsatser, listor, exempel, intervjuver, videos, memes mm från och relaterade till boken.

Men en sådan kampanj måste börja med en bärande ide: Som alltså går att stöpa om i många former. Så jag skapade en kampanjide som skulle sätta fokus på hur otroligt illa statsmakterna i form av regering, riksdag, myndigheter mm faktiskt sköter sina uppdrag. Med referenser till ett antal fall där man komplett misslyckats med det mest basala i sina uppgifter, tex Transportstyrelseskandalen, Gymnasie-amnestilagen, Mutskandalen omkring FN Säkerhetsråd, misslyckadet med att agera mot barnäktenskap som gick så långt att Migrationsverket gav ut en broshyr om hur man skall hantera det, skattehöjningsfyrverkiet mm. 

Iden är att lära verksamma i offentlig sektor och beslutande församlingar hur de skall sköta sitt jobb med elaka pekpinnar.

Detta var den första broshyren och ett första utkast till en skiss på innehåll, flera följer.

Information till dig som sitter i regeringen, är regeringschef eller statsråd (version 1)

Information till dig som sitter i regeringen v2

Innehåll

 • Svensk lag gäller oavsett om man har partibok eller inte (Lex Transportstyrelsen)
 • Man kan inte peka finger och tala om andras dåliga omdöme om man är ansvarig för att ha slarvat bort mer hemliga uppgifter än någon annan någonsin gjort i Svensk historia.
 • Om lagrådet garvar ihjäl sig varje gång du knackar på dörren med ett nytt lagförslag, så sluta försöka hitta på nya lagar. Inse det ligger utanför din förmåga.
 • Uppgiften är att förvalta landet för de som bor i det och har betalat för allting i första hand.
 • Egendomsrätt gäller, man kan inte hitta på saker som skattebetalarna skall göra för icke skattebetalare tex.
 • Jobbet är kärnverksamhet och inget annat.
 • Tag inte skattepengar och dela ut till organisationer eller personer som inte delar värderingarna i en sekulär demokrati.
 • Sponsra inte heller terrorism, religion eller dina kompisars nya toppjobb utomlands.
 • Försök inte uppfostra medborgarna. De flesta av dem är smartare än vad ni är.
 • Pilla inte på yttrandefriheten, ingen har gett er det uppdraget.
 • Man får inte använda skattepengar för att muta sig in i församlingar (Lex Säkerhetsrådet).
 • Barnäktenskap är förbjudet i Sverige, man kan därför inte beställa en broschyr där det inte framgår och frågan trivialiseras. Duh.

Ursprungligen publicerad på min Facebook (36 kommentarer, 251 delningar, vilket är mycket för mig) och även Medborgerlig samlings nedlagda forum. Nämnde i FB-tråden att Mises-institutet gjorde något liknande / Information till dig som arbetar på skatteverket.

Version 2

Gjorde en till för att visa att man kan göra en serie, tänkt att nästa skulle vara riktad till just riksdagsledamöter, med referens till boken Knapptryckarkompaniet (wikipedia, video med Anne Marie Pålsson, lite om innehållet) och att partiledaren för det parti jag var med i för tillfället hade talat om just riksdagens ledamöter som en fårskock. 

Information till dig som sitter i riksdagen

En ide på innehåll för ovanstående är förstås Decemberöverenskommelsen och Januariöverenskommelsen med C och L.

Fler ideer på broshyrer:

Bland pitchade ideer på broshyrers innehåll/ämne fanns: 

 • Rikspolischef (Kod 291 är trams, vad i hela friden skall man ha 200 kommunikatörer till, idotin med armband, fika; bullar korv till kriminella och en bunt andra misslyckanden och inte kunna skilja på brottsoffer och förövare där jag gjorde meme ett, tvåtre och fyra på det, insprirerat av att polisen sökte information om ett brott genom att dela signalementet av brottsoffret)
 • BRÅ (omslaget består av tunnelbanevagnar och SL-kort, referensen är utredarna på BRÅ har skrutit på facebook att de plankar i tunnelbanan, plus deras aktivism i fejkad statistik är lätt avslöjad)
 • Skatteverket (mutskandalen i högsta ledningen)
 • Arvsfonden (inga pengar till islamister, religiösa, trams och stäm inte heller familjemedlemmar för att komma åt arv)
 • Kommunalråd (köp inte dyra lägenheter med skattebetalarnas pengar! Ge inte pengar och förmåner till kriminella för att de skall sluta vara kriminella)
 • Generaldirektörer för myndigheter (det finns väl något dussin att leka med här, AMS, Migrationsverket, Socialstyrelsen och exempel finns på där GD'ar utger helt oseriösa rapporter, skriver debattartiklar fulla med fel osv)
 • Utredare (tex den om Ilmar Repalu som utredde vinster i välfärden borde få en välförtjänt känga)
 • Alliansen som lajvar opposition (tramsa med "uttalanden" i riksdagen?! Vad är det?!)

osv... Det finns som sagt mycket att ta av och göra kul broschyrer om.

Det är humor, skriver man vettiga saker, så får man något dussin saker på köpet däribland förtroende, det är utmärkt content marketing (man säger inte man är en rockstjärna, man visar hur man är det) osv osv.

Praktikaliteter: Bilderna kom härifrån, http://www.pixabay.com och där söker man på vektorgrafik för att finna denna typ av bilder som clownerna var. Sökte på tjuv om man vill göra en till skatteverket tex. ?

 

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, version 1

Även detta blev en serie med roliga ämnen för broshyrer, jag gjorde ett par jag med. 

Skrev så här när jag delade den:

Det verkar nämligen som om den föredragna metoden för våra aktivistmarinerade statliga myndigheter är att kommunicera med populasen via förnumstiga broshyrer. Vi har sett ett gäng exempel på detta, från RFSU, Migrationsverket/Socialstyrelsen och nu senast MSB. Detta är så tacksamt att ironisera, göra humor på och lätt att överträffa i seriositet, just för att man har ett bra läge för en jämförelse.

Det har varit komedibränsle i grannlandet Danmark som med rätta gör åtlöje av oss och det är något att ta tillvara på. 

Men ville visa min senaste meme på iden att ironisera över våra styrande i broshyrform, en kampanjide jag fortfarande tycker håller. Min variant på de många parodier och remixar som gjorts på MSB-broshyren "Om krisen eller kriget kommer"

MSB broshyr om kriget kommer Granen brinner och vår GD är en snackpåse

 

Detalj: Letade länge efter exakt rätt typsnitt, men det jag valde är hyggligt mycket likt teckenformerna, det är G, M, G, K och R som mest skiljde sig mest i det MSB använde. Men de har två vikter, light och bold/black, som jag inte fann i det jag använde som heter Sarala och är gratis hos Google Fonts.

Publicerat på min facebook.

OBS: Även Moderaterna gjorde en sådan här broshyr, se här.

Version 2

En till variant: Gjorde även denna baserat på MSB-broshyren och bränderna med referens till Fredrik Reinfeldts famösa uttalande.

Plot twist: Han utsåg en gång i tiden Dan Eliasson till en GD-post och det vallade banan för den anti-Midas-effekt han kunna ge till fyra myndigheter på raken. 

 

MSB broshyr om kriget kommer Granen brinner och vår GD är en snackpåse

Även den delad på min Facebook.

 

Fler som tycker att broshyrer är en bra kampanjide

Ännu en broshyride för våra makthavare, om slutsatserna i de tre utredningar som ignorerats angående brandförsvar.

Johan Westerholm skriver klokt om vad som missats, emn det är avslutningen som är en broshyride i enlighet med iden i denna tråd. ?

"Läser om det politiska käbblet. Vi har partiledare på bägge sidor blockgränsen som inte har läst EN ENDA RAPPORT sedan 2008 om hur det är ställt med vår brandbekämpningskapacitet.

/.../

Vi på Ledarsidorna har sammanställt de relevanta rapporterna i följande artikel, om Ulf Kristersson och hans partiledarkollegor har förmåga att ta sig igenom denna text vet jag ej.

Nästa lägre nivå är att be Kjell Nilsson-Mäki göra en pekboksvariant anpassad för partiledare:"

https://ledarsidorna.se/plus/alla-visste-om-bristerna-i-civilforsvaret-det-blev-en-mardrom-for-civilsamhallets-sakerhet/

https://www.facebook.com/722334999/posts/10155928061355000/

Pekboksvariant, eller broschyr. Kul ju!

Uppdatering dagen efter: han tog den tanken och sprang med den idag, i ett nytt inlägg: Den stora pekboksutredningen.

"Vad som däremot kan bli aktuellt är att utreda om statliga utredningar och expertråd skall börja tas fram i form av pekböcker eller enklare Youtube-klipp på tre minuter (den tid som är rimlig att anta att en minister eller partiledare kan behålla koncentrationen) så att även dagens statsministerkandidater och partiledare kan ta till sig informationen på en basal nivå."

https://ledarsidorna.se/2018/07/den-stora-pekboksutredningen/

Vore ju kul att göra detta också, som en delkampanj i samma kampanjide, en pekbok för partiledarna och skicka, vilket uppmärksamhetsvärde i sociala media. ?

Pekböcker kan tekniskt sett innehålla foton, behöver inte vara teckningar, även om teckningar finns att köpa. Av tex polska brandbilar, helikoptrar och brandflygplan.

 

 

Uppdatering 2019-11-11

idag ser jag att Aftonbladet låtit tillverka en mockup av just en sådan broshyr som denna kampanjide handlar om, baserat på MSB broshyren. Där ser man. (Se även uppdatering nedan, det framgick inte för ett par dagar sedan att broshyren kom från Extinction Rebellion som undertecknat debattartikeln).

https://www.aftonbladet.se/debatt/a/OpX0Jw/stall-om--alternativet-ar-utrotning-pa-jorden?fbclid=IwAR0AaHxg4HitzN8Stwi238OY9MLEJTTRJSOyjSqFmRrQRQDZCzmVlR-B428

FE8E6CE1 DA09 49B5 87E8 696D3755BCF4

 

 

Uppdatering 2019-11-13

Det vara alltså den västerextremistiska organisationen Extintion Rebellion som hade nappat på iden att göra broshyrer för att påverka politiskt.

Rebecca Uvell skriver klokt om om säkerligen alarmistiska och klimathysteriska broshyr som skall lanseras idag vid en demonstration. Vilket är som framgår av deras debattartikel ovan en spoof på MSB's broshyr, som heter just "När klimtkrisen kommer", såsom på bilden ovan i Aftonbladet för några dagar sedan. Det var därifrån bilden kom.

Imorgon smäller det - Rebecca Uvell

 

Uppdatering 2019-11-23

Med tanke på det senaste avslöjandet om hur väl våra vänsteraktiviststyrda myndigheter sköts och vilken bra koll de har på sina rutiner gällande förvaltningen av våra skattepengar som mynnar ut i att Iraks försvarsminister får just i detta nu får bidrag av Sverige (avslöjat av Nyheter idag: Iraks försvarsminister får bidrag från Försäkringskassan – polisen utreder flera brott), så gjorde jag en till MSB-broshyr som även på min facebook.

Iraks försvarsministers svenska bidrag