Joomla + Wordpress

... med plugins och extensions. Plus andra CMS.

Filemaker och Excel

Informationshantering och kalkylprogram

Officepaket

Microsofts, Googles och fria alterantiv som LibreOffice

 

CRM-system

Bitrix24, EspoCRM, Hubspot mfl.

Layout och bild

... för webb, sociala media och tryck.

Mail

MailChimp, GetANewsletter, MJML etc.

 

Jag är ett stort fan av Scott Adams ide om talent stacking*: att skaffa sig många talanger för att öka chanserna att lyckas med vad man företar sig. De jag skaffat mig relaterar till att driva och utveckla företag eller organisationer.

Min talent stack

Jag har lätt för att lära mig och ta reda på saker, är förtjust i problemlösning och kreativ över genomsnittet.

Hör till de människor som läser manualer och tar sig igenom mycket komplicerad information och kan även förklara den för andra människor på ett pedagogiskt vis.

Pedagogik och inlärning har varit stora intressen mycket länge och jag har både jobbat som lärare och pluggat lite pedagogik/didaktik också. Viktigaste lärdomen för både utbildning, marknadsföring, försäljning och konsten att kommunicera ideer är att förstå vad någon annan inte förstår och undvika att drabbas av Curse of knowledge.** 

Branschkunskaper från olika branscher

En nödvändig del i att skapa lösningar åt kunder i olika branscher är att lära sig branscherna och det har blivit ett par dussin genom åren.

Det var mitt jobb under 18+ år att lära mig andra människors jobb och skapa en lösning baserad på något jag utvecklat och saker de redan hade, för att göra det jobbet bättre och lättare.

Största kunderna har varit klädesproduktion (WeSC), städmaterial (Nilfisk), förnybar energiproduktion (O2 Energi AB), e-handel/webshop (Parti och Gross AB), utbildning/universitet (Karlstad universitet) och åt dessa har det blivit affärssystem, webshoppar/backoffice-lösningar, IT-lösningar och webbsiter med mera.

Programvaror - expertnivå

Berättar om dessa tre för att med dem kan man göra så mycket praktiskt användbart där de fungerar som motorn i ett företags eller organisations verksamhet.

Filemaker Pro är en databasprogramvara som går att använda för informationshantering i små och stora organisationer för att skapa användarvänliga lösningar för att lösa en myriad av olika konkreta problem. Med denna programvara kan spara mycket tid åt en organisation genom att automatisera och förenkla processer och reducera antalet steg för att göra ett visst arbetsflöde. Filemaker kan ta in information och få ut den i (stort sett) vilket format som helst.

Mer info: https://www.claris.com/sv/filemaker/

Joomla!, är ett Content Management System (CMS) för att skapa funktionsrika och användbara webbsiter. Joomla! är CMS nummer två i världen med massor av funktioner och det har blivit många webbsiter genom åren med detta verktyg. T.ex. AlltOmMig (humorblogg), Aktivistforumet (praktiska hantverket i politisk påverkan på stor skala, mer info), Bokföra moms (bokföringsråd och bokföringsguider, mer info), och mina nedlagda företagssiter: Mammals (skyddad av lösenord, kontakta mig) och Intelligent Mammals AB (nedlagd 2020). Plus förstås siter åt kunder. 

Vidare har jag expertnivå på flera olika lösningar inom Joomla-sfären: Easyblog (bloggverktyg), Kunena Forum (forumprogramvara), Mailster (listserver) och Gantry framework (design-verktyg).

Mer info: http://www.joomla.org

Wordpress, är ett till Content Management System (CMS) eller snarare bloggverktyg som man också kan använda på samma sätt som Joomla! ovan. Även där har jag uppnått expertnivå och byggt några webbsiter åt kunder och levererat dessa. Mina favoritplugins är Elementor Pro och Slider Revolution för att göra riktigt snygga webbsiter. Andra favoriter är Contact Form 7+Flamingo och Mailchimp for Wordpress. 

Mer info: https://www.wordpress.org

Kommunikationsrelaterade kunskaper

Utbildning har jag också levererat mycket av, dels som anställd då jag drev utbildningsverksamheten åt en datoråterförsäljare, som underkonsult och även i egen regi. Har en bakgrund som (obehörig) lärare på högstadiet, gymnasiet och med vuxna. Är grymt intresserad av inlärning som varit en del av min verksamhet av och till sedan gymnasiet. Gillar stå framför människor och prata. Många av kunderna i mitt AB som jag byggt system åt har varit utbildningsföretag, eller universitet.

Har arbetat med Marknadsföring och Content marketing i mina företag. Där är jag ett stort fan av Seth Godin, Chip & Dan Heath och Joe Pulizzi med sina respektiva böcker. Har även arbetat med SEO för att få vissa sidor med relevant information längre upp i resultatlistorna. Som exempel på detta finns ordet fjolldrink och ordet skattetrollen som båda rankar högt i inlägg jag producerat. :)

Har lång erfarenhet av att lämna vänlig och hjälpsam Support då detta dels är en hobby sedan ett par decennier tillbaka som jag praktiserat i forum, på facebook och på mailinglistor med tusentals skrivna inlägg (5000 inlägg bara på 99Mac).

I flera år hade jag egna kommersiella mailinglistor för tips och support. Idag (nov 2021) finns en kvar och den är gratis. Listinfo + listarkiv för tipsen finns på en egen webbsite: listorna.mammals.se Det är nästan 40 tips i arkivet.

Har även lärt mig filma och redigera video och ljud och leverera detta på Youtube, Vimeo, Odysee mfl. Arbetar med Davinci Resolve och Adobe Premiere. Men även Atem Mini Pro och OBS Studio. Läs mer om video och manusskrivande på sidan för det. 

Har arbetat mycket med communitybyggande, både på sociala medier och i forumform. Ett forum jag skapde hette Aktivistforumet (mer info) där har jag skrev nästan 1000 inlägg om det praktiska hantverket i påverkan på stor skala, hur får man människor att byta åsikt och beteende. Några trådar var fulla med bra info: Sociala media, Ledaregenskaper och avdelningen Boktips, mfl. Men jag lade ner detta forum 23 mars 2021.

Att driva eget ger många insikter om företagandes villkor och problem. Där har jag även skött min egen bokföring under nästan hela tiden jag drivit företag och läst på mycket om detta och en del av vad jag lärt har jag publicerat i form av guider på en webbsite jag hade som hette bokföramoms.se (som startade 2007, lades ner 2021, mer info). Gjort mina egna inkomst-deklarationer, moms- och arbetsgivardeklarationer och årsredovisningar också. 

Datorrelaterade kunskaper

Bygga Webbshoppar förstås där flera olika betalssystem och leveranssystem accepteras, där jag även byggt backoffice-system i FileMaker som pratar med båda Pacsoft (Postnords fraktsedlar https://www.postnord.se/vara-losningar/supply-chain-och-logistik/digitala-logistiklosningar/pacsoft-online), skapar XML-filer för detta och även pratar med Ratsit ( https://www.ratsit.se/ ) för ålders- hoch adresskontroll för att skapa ett så nära automatiserat flöde det går där handpåläggning bara krävs för avvikande info. Har använt flera olika webshoppar, senast Hikashophttp://www.hikashop.com ) men backofficesystemet är byggt i FileMaker från skratch som pratar direkt med tabellerna i MySQL som driver Hikashop. Från detta kan man sedan få kund och orderdata till andra system. Har även implementerat massor med extrafunktioner ( https://extensions.joomla.org/ ) i webbsiter jag byggt.

GoogleDriveMaps

Har även jobbat med tjänsteleverantörerers API'er, för tex Google maps ( https://cloud.google.com/maps-platform/ ) för att visa kartor och finna koordinater och komplettera kundregister med detta för tex ruttplanering (salesmans problem). Andra sådana API'er är postnummer, kolla adresser, leverera fakturering (EDI), eller jobba med direkta databassökningar via ODBC/SQL. Söka info hos tjänsteleverantörer i form av URL'er, tex hos Ratsit, har också förekommit i projekten jag levererat.

Annat jag lärt mig genom åren är SQL / MySQL / Phpmyadmin för databaser i webblösningar av olika slag. 

Pysslat mycket med serverkonfiguration och administration för Mac OS och även i Windows. Konfigurerat tjänster som DNS (speciellt de krångliga extragrejerna för att få massmail att levereras, DKIM och SPF, och även DynDNS), Mailserver, Filserver, Webbserver, databasserver (Mysql och Filemaker) och listserver (flera olika).

I mina senaste kundprojekt har vi arbetat Agilt och med metodiken från SCRUM, främst genom att flytta ärendehanteringen/utvecklingens att-göra-listor till Trello och däri organisera dem enligt SCRUM. Ett par exempel på tavlor jag gjort finns för Support nivå 1-2 och Support nivå 3 - utveckling. Länkarna leder till offentliga Demo-tavlor jag gjort och som jag duplicerade inför nya projekt.

Intressen

Bland andra intressen finns grafisk formgivning, producera memes för sociala media och skrivande av olika slag. Humor framförallt men även skriva manus för sketcher/tvserier/film, debattartiklar, hantverket i påverkan och organisationsbyggande och innehållsproduktion av alla möjliga slag. 

Bocker

Är en riktig bokslukare: min bokhylla är proppad med hundratals superintressanta och användbara böcker om psykologi, påverkan, affärsstrategier, ledarskap, skrivande, pedagogik, inlärning, kreativitet, bygga organisationer, motivation, startups, marknadsföring, förändringsarbete och förstås självhjälp och kokböcker. Ju fler böcker ju fler verktyg.  :)

Är du nyfiken på böckerna har jag skrivit ner här vilka det är och lite om varje bok: Boktips i två travar (anteckning på Facebook).

Böcker i pedogogik/utbildning:

Ola Andersson Bocker om inlarning pedagogik 1 800px

Böcker om skrivande:

Bocker Skrivande 800x435px

 

* Se blogginlägg av Celestine Chua om konceptet Talent Stack (som det beskrivs i Scott Adams bok "How to fail at almost everything and still win big" finns här. I artikeln nämns även en annan fantastisk ide från Scott Adams om varför system är bättre än mål: https://personalexcellence.co/blog/talent-stack/

** Bröderna Chip och Dan Heath skriver om Curse of Knowledge här: https://hbr.org/2006/12/the-curse-of-knowledge