M104 Sombrero GalaxyDagens bild och ämnet för mitt babbel är det astronomiska objektet M104, som även kallas för "The Sombrero Galaxy". Den är bara såååå vacker, jag hoppas du håller med?

Den är en häpnadsväckande bild, men om man tar reda på lite mera om denna galax så är den riktigt intressant.  I mitten så finns det ett enormt stort svart hål, ett av de största som har hittats. M104 rör sig också med en otrolig hastighet, fyra miljoner km/h. Detta ledde till upptäckten att hela universum expanderar och senare förklaringen till det: Teorin om Big Bang.

Klicka på "Läs mer"-knappen för lite länkar och mera tjusiga bilder.

Sleeping fairyFörresten: Visste du att när du ligger i sängen och just håller på att somna och allting är stilla och tyst, så befinner du dig i verkligheten i rörelse. Planeten Jorden och du rör sig i den otroliga hastigheten av 29,800 m/s (107,280 km/h) runt solen. Tänk på det en stund nästa gång du skall somna. För en sekund sedan var du 29.000 km åt det hållet.

M104 innehåller ungefär 800 miljarder stjärnor (nio nollor), den är också 50.000 ljusår tvärs över och befinner sig på 28 miljoner ljusår från oss. Den har även en konstig ring omkring sig som kallas för "dust lane" (ungefär "damm-filen"). Hur kommer det sig att den formades? Den är väldigt stor och väldigt rund.

Ljuset från denna galax startade sin resa mot jorden när den geologiska tidsåldern hette Oligocene, en period i vilken det var ett stort skifte av djur och växter. Ett stort antal av dem dog ut och ersattes av andra, förmodligen pga någon sorts plötslig händelse. (Dinosaurerna försvann lågt före dess, för ungefär 65 miljoner år sedan). Homo Sapiens dök upp för ungefär 2.5 miljoner år sedan.

Läs mera om det här: Oligocene (engelska Wikipedia) och Timeline of evolution (engelska Wikipedia). Mera specifikt om människan: Människans utveckling (svenska Wikipedia).

M104 finns i stjärnbilden Jungfrun och den är ungefär lika bred som en femtedel av månen. Men du behöver kikare som är minst 7x35 eller ett teleskop på 100 mm för att se den, eller ett 300 mm teleskop för att se ringen.

Bilder och länkar

Sombrero Galaxy M104

Klicka på tumnaglarna för större bilder.

Sombrerogalaxen

Samma bild som ovan men ännu större, tryck sedan på "Esc"-tangenten eller hitta X-et upptill som stänger pop-up-fönstret:

Sombrerogalaxen

Mera information

Heritage Project Celebrates Five Years of Harvesting the Best Images from Hubble Space Telescope

Wikipedia (engelska) – Sombrero Galaxy

Wikipedia (svenska) – Sombrerogalaxen (M104)

Mera bilder av intressanta astronomiska objekt

Hubble information centre: Hall of fame (i sista raden finns M104)

Missa inte kalendrarna på sidan som heter "Goodies".

Det finns en massa underbara bilder när du klickar på "Previos Release" några gånger (detta är samma länk som ovan)

 

Foton av: NASA och The Hubble Heritage Team (STScI/AURA)
http://www.nasa.gov/
http://heritage.stsci.edu/
http://www.stsci.edu/
http://www.aura-astronomy.org/

Sleeping Fairy by ifraud