Canon EOS 7D by CRSANJag jobbar på att skapa en webbsite om att plugga, lära sig saker på roligare sätt och även om hur pass mycket vår traditionella skola och utbildning suger. Den kommer att bli riktigt skojig.

För att göra den så behöver jag spela in ett antal videos, ett hundratal eller så. Jag tittade först på vanliga videokameror (som tex Canon HF S21), men en kompis som spelar in musikvideos föreslog jag skulle kolla på Canon EOS 7D. Det gjorde jag och när jag träffar honom igen så kommer jag att tacka honom för förslaget, som kommer att ruinera mig. :)

Jag har trots allt bestämt mig för att köpa en av dessa tingestar efter att tittat på massor av information på "teh internets". I det här inlägget finns några coola videos jag skickat till vänner och familj för att visa vad kameran kan göra. Ett senare inlägg handlar kanske om hur man använder den och kanske ett till om resurser på nätet jag hittat där man diskuterar denna typ av kamera (forum, bloggar, nyhetessiter). Förhoppningsvis så orkar jag skriva dessa.

Klicka på "Läs mera" för att se de coola filmerna jag hittat tagna med Canon EOS 7D.

Att göra film med systemkameror

När den första videon nedan (Reverie) gjordes och släpptes så startade den en rörelse på internet. Den kameran (Canon EOS 5D Mark II) var den första från Canon eller någon kameratillverkare som kunde spela in HD-video (High Definition) som såg så bra ut, speciellt i situationer med lite ljus och det här är den intressanta delen: till det priset. Plötsligt kunde människor som ville göra film, men inte hade råd med dyra film-kameror spela in en film som har samma "filmiska utseende" som dessa. Det "filmiska utseende" man menar är bland annat ett grunt skärpedjup (den del av en bild som är i fokus) som styr tittaren att se vad man vill. Det utseendet på filmen uppnår man med bra linser till dessa kameror som släpper igenom mycket ljus.

Självklart finns det många nackdelar att filma med systemkameror (DSLR - Digital Single Lens Reflex). För och främst, det är en stillbildskamera som råkar kunna spela in video också. Direkt ur lådan kan de inte följa fokus automatiskt som en videokamera kan, de kan inte spela in ljud med bra kvalitet och de kan bara spela in max 12 minuter i ett kontinuerligt klipp. Som alltfler människor upptäcker, så kan man kan arbeta sig runt dessa nackdelar (vanligen genom att köpa mera dyra grejer) och filmerna som kameran producerar blir riktigt snygga.

Lite inte på mig när jag säger detta, titta på filmerna nedan!

Reverie av Vincent Laforet

Videon som startade hela lågbudget film skapande rörelsen med Canon EOS kameror är Reverie. Den är gjord med Canon EOS 5D Mark II och blev riktigt stor på internet och sägs vara den som "startade det hela".

Video:

Mera info:

Läs mera om detta projekt på Vimeo-sidan, eller läs mer om Vincent Laforet och hans företag här, eller läs hans blogg här.

City of Lakes av Pacific Pictures

Det här är en bröllopsvideo av ett verkligt Indiskt tre-dagars bröllop, med en parallell bonus berättelse. Den är inspelad med flera olika DSLR, en av dem var Canon EOS 7D. 

Video:

Mera info:

Läs mera om projektet på Vimeo-sidan, och även hos DVDInfo - "City of lakes - A Hybrid Production in India" där du hittar produktionsinformation om denna film.

The Sword Maker and the Swordsman av Matthew Allard

Detta är en av versionerna av en film om Taiwans sista svärdsmakare (han skapade svärdet "Green Destiny" som är känt från filmen "Crouching Tiger Hidden Dragon"). Den andra versionen av filmen med berättare och intervjuver sändes på nyhetskanalen Al Jazeera, en nyhetskanal som sänder på engelska och är baserad i Mellan Östern. Den  versionen hittar du förresten här: "Taiwan's last swordmaker - 07 jan 10"

Versionen nedan är de vackra bilderna, inga berättarröster och därför inte speciellt mycket information, men snygg!

Video:

Mera info:

Läs mera om denna video på Vimeo-sidan. Samma användare på Vimeo har flera snygga filmer, en om Geishor och en om Samurajer.

Uppdatering: 2014-10-30: Det finns även en artikel hos DSLR News Shooter om hur denna film skapades.

Shinya Kimura @ chabott engineering av Henrik Hansen

Denna video handlar om motorcykelbyggaren Shinya Kimura som ursprungligen kommer från Japan men som numera bor i Kalifornien. Han bygger motorcyklar utan ritningar, istället formar han stål och aluminium för att tilltala människors känslor.

Video:

Mera info:

Läs mer om denna video på Vimeo-sidan. Shinya har en webbsida här.

Skywalker Ranch av Philip Bloom

Philip Bloom är en av personerna bakom att DSLR-kameror har blivit så vanliga för att göra film. Han har skapat många videos med dessa kameror, känner till dem väl och visar detta genom att göra riktigt imponerande filmer. Denna video är filmad med Canon EOS 5D och 7D och kanske några till och han använder även en Glide Track.

Video:

Mera info:

Läs mera om denna video på Vimeo-sidan. Philip Bloom har även bloggat om hur och varför han gjorde denna video och all utrustning som användes: The tale of Lucasfilm, Skywalker Ranch, Star Wars and Canon DSLRs on a 40 foot screen! Detta är tydligen första gången dessa kameror har visats upp på biografdukar och det coola är att de fungerar bra även för detta. Det gör dessa kameror till något man kan använda för att göra riktiga filmer, med lägre budget än vad man har behövt tidigare.

Denna video var även del av en Duell där några systemkameror testades ordentligt i olika situationer och jämfördes med riktiga filmkameror. Dessa tester visades sedan för en grupp av filmmakare på förmodligen världens bästa biograf, den på Skywalker Ranch, basen för Lucas Films. Kommentarerna från publiken som bestod av några av världens mest kända film-fotografer är riktigt intressanta. I många situationer var dessa kameror minst lika bra eller bättre än filmkameror. Inte alla situationer men många.

Kolla på hela Duellen här: The Great Camera Shootout 2010. Den består av en introduktion följd av tre delar.

Parallell Lines competition med Ridley Scott

Det var en filmtävling där reglerna var att samma repliker skulle användas i alla bidrag. Replikerna var:

– Vad är det där?

– Det är en enhörning.

– Jag har aldrig sett en så nära förut.

– Gå din väg.

– Gå din väg.

– Förlåt.

Tävlingen arrangerades av Philips för att sälja en ny TV-apparat med biograf-proportioner och även av Ridley Scott (mannen som regisserade både Alien-filmen och världens mest berömda reklamfilm, den för Apple som sändes en gång, vid Super Bowl 1984: Apple Big Brother Ad.)

Det finns en länk nedan till You Tube kanalen med alla tävlingsbidrag nedan.

Jag råkade hitta ett av bidragen, som faktiskt gjordes med Canon EOS 7D "No more tears", men jag tänkte även visa den riktigt coola, som gjordes av en av Ridley Scotts skyddslingar, Carl Erik Rinsch "The gift", förmodligen med andra kameror.

Video 1 – No more tears av Jean-Michel Tari

Videon nämndes i denna forumtråd.

Video 2 – The gift av Carl Erik Rinsch

Denna video skapade ett budgivningskrig mellan olika filmbolag för att få "resten" av den. Googla på "The Gift" och " Carl Erik Rinsch som jag gjorde för att få reda på mera.

Uppdatering: 2013-02-22: Video 3: Porcelin Unicorn

Detta var vinnaren, vad den är inspelad med vet jag inte:

Dessutom:

Glöm inte att ställa in full storlek 1080 och fullskärmsläge. Se de röda pilarna nedan.

Philips Cinema TV Kanal - tävlingen Parallell Lines

Philips Cinema TV kanal på YouTube innehåller ett gäng riktigt coola videos. Missa inte den! Den del av dem är säkerligen gjorda med denna kamera.

Canon EOS 7D grupper eller kanaler på Vimeo och YouTube

Canon EOS 7D by JeffKFör de flesta kameror på marknaden finns det en grupp där användare laddar upp videos gjorda med den kameran. Här är en länk till de på Vimeo och Youtube:

Denna grupp på Vimeo för Canon EOS 7D on Vimeo innehåller 8860 filmer just nu. Kolla! En del av dem riktigt coola!

Det verkar inte finnas en kanal på Youtube för Canon EOS 7D, men en enkel sökning hittar många videos.

 

 

 

 

 

 

 

(Bild: Canon EOS 7D, en Creative Commons Attribution (2.0) bild från crsan's bildflöde)

(BildCanon EOS 7D, en Creative Commons Attribution (2.0) bild från jeffk's bildflöde)