YouTube logo

Jag hittade detta roliga tal av en senator i Amerikanska kongressen som heter Ted Poe. Han talade inför kongressen om lågenergilampor. De är helt värdelösa. Han säger inte precis så, men hans argument är mycket bra och det är slutsatsen av vad han säger. Jag håller med.

Så köp inte dessa mojänger, fördelarna uppväger inte de enorma nackdelarna. Dessutom finns alternativ, kolla sist i artikeln.

Argumenten är:

  1. Lågenergi-lampa - © Matthew Bowden www.sxc.hu/profile/thesaintOm en lågenergilampa går sönder så måste du evakuera rummet, för de är fulla med gifter som du inte skall andas in. Ok, låter toppen och väldans miljövänligt.

  2. Du kan inte städa upp de krossade bitarna heller på ett lätt sätt, du måste torka upp dem med tex hushållspapper, och placera allt hushållspapper och lampbitar och glasbitar i en förseglad behållare, tex en stor glasburk. Sedan skall denna behållare lämnas till en speciell miljöåtervinningsstation som kan ta emot just sådant material. Det låter helt otroligt men det är sant.

  3. Dessa lampor kan därför heller inte eftersom de är fulla med gifter placeras i hushållssoporna, som den vanliga glödlampan. Så du måste färdas långt för att bli av med dem. I min stad, Stockholm, med ungefär en miljon invånare, så finns fyra sådana platser där man kan lämna in dem. Tror någon att majoriteten av dessa lampor kastas på rätt sätt? En uppskattning visar att endast 3% hanteras på rätt sätt. Dessutom måste de lämnas till anläggningen i perfekt skick, dvs hela och rena. Helst i glasburkar man skall skriva "Kan innehålla kvicksilver" på. Hur många gör det? Kom igen!

  4. Varenda lågenergilampa som finns är gjord i Kina. Det betyder långa transporter, ingen lokal eller inhemsk tillverkning och ett handelsunderskott. Dessutom vet vi ju att kommunistregimer inte bryr sig speciellt mycket om miljön och arbetarna har det inte speciellt bra heller.

Ted Poe talar om lågenergilampor 

Här är talet, mycke nöje!

 

Faktakoll lågenergilampor

Jag kollade upp fakta i talet, och här är vad jag hittade. Först engelska sidor, sedan svenska sidor.

Engelska sidor: 

Low-energy light-bulb (Compact fluorescent lamp) (Wikipedia)

What to Do if a Fluorescent Light Bulb Breaks (Environmental Protection Agency of the USA) Instruktionerna Ted Poe nämner för hur man skall hantera dessa står här.

Svenska sidor 

Lågenergilampa (Wikipedia) 

Kvicksilver i lågenergilampor (Kemikalieinspektionen) Beskrivningen av hur man korrekt skall lämna dessa till miljöstationsanläggningar och hantera dem om de går sönder står på denna sida. Det är precis som han påstår i videon.

Miljöstationer för miljöfarligt avfall som tex lågenergilampor i Stockholm (Stockholms Kommun) Var man kan lämna lamporna, i Stockholm som har runt miljonen invånare finns alltså fem platser. (Ok man kan lämna dem även i affärer som säljer lampor.) 

Vad skall du köpa istället?

Dom här grejerna, de är toppen. Alla fördelar, inga av nackdelarna!

LED-lampor