Olas humorblogg (med lite politik)

Välkommen till Ola Anderssons/Taz_1999 personliga två-språkiga humorblogg. Men tyvärr är den inte kul, på något av språken. Ledsen för det. Jag har dock en bra ide på att lösa det problemet, genom att lära mig mera. Ett tredje språk alltså: Eskimåiska. Hrurfru ghuujik illloooik. Hahaha!

Hjältar är viktiga. Att ha människor att se upp till som är så mycket bättre än vad du är kan vara så.... dj-la deprimerande. Sade jag deprimerande? Jag menar inspirerande!

Grattis på födelsedagen kompis, 105 år! Skål!

heinlein3 251x373För fyra år sedan skrev jag om en av mina personliga hjältar Robert A Heinlein: 

Till min hjälte, Robert A Heinlein: Grattis på födelsedagen! (2008-07-07).

Idag (2012-07-07) fyller han 105 år! Så jag kommer i vanlig ordning på denna dag svinga en bägare och skåla med RAH och tacka honom igen för det intryck han gjort på mig och mitt liv.

Att jag är ateist och har mest liberala politiska åsikter idag har mycket att göra med att jag läste hans bok Främling på egen planet. En bok som ifrågasätter det allra mesta. Då började jag göra det och vips så var det som ett skynke föll för ögonen. Jag har mycket att tacka för helt enkelt. (Ett stort tack även till min kära faster som introducerade mig till Science Fiction på somrarna i Varberg. Läste alla de stora Asimov, Simak, Heinlein mfl.)

Jag kunde ha missat detta idag om det inte vore för att jag hänger alldeles för mycket på Reddit och prenumererar förstås på en subreddit tillägnad min hjälte: 

Robert A Heinlein

Det finns mycket intressant däri för fans.

Taggad i:
Betygsätt blogginlägg:
5620 Träffar
0 Kommentarer

Min personlige hjälte - Joss Whedon, har slagit ett rekord, med råge

Joss WhedonNär människor man beundrar och gillar lyckas med något, då blir man glad. Joss Whedon har jag följt länge, det började med Buffy The Vampire Slayer, fortsatte med Angel, sedan kom förstås Firefly. Åh, herregud, Firefly! "Can't stop the signal! Browncoats forever!" Den var så bra. Jag gillade språket så mycket i filmen att jag köpte böcker (bok 1, bok 2) där manuset återges, bara för att lära mig hur man skriver på det viset. Som synes av mina inlägg på engelska så lyckades jag inte så bra. 

Sedan kom Serenity (baserad på Firefly).

Sedan jobbade Joss på allt möjligt. Under författarstrejken i USA startade han ett kul projekt "Dr Horribles Sing along blog" (YouTube, Webbsite med länk till iTunes). Sedan talades det om att han gjorde bearbetningar av manus för storfilmer där man efteråt knappt använde något alls, tex X-Men (Joss skrev en av 28 versioner av manuset). Sedan Dollhouse. Bra men inga stora succer. 

Men nu då!

Joss Wheden har för ovanlighetens skull både skrivit manus och regisserat en film som slog ett riktigt betydelsefullt rekord. Man mäter hur mycket en film drar in under öppningshelgen i USA och det är en viktig siffra för branschen. Det är mera korrekt att referera till Opening Weekend Box Office som Siffran med stort S. Förra rekordet var på ca 169.2 miljoner dollar för filmen Harry Potter och dödsrelikerna förra sommaren, men Avengers slog detta med råge och landade på 200,3 miljoner dollar. Holy crap. Det är otroligt betydelsefullt och är största öppningshelgen i världshistorien.

Fans över hela världen, däribland jag själv säger, kanon! Grattis! När återupplivar du Firefly då? 

Joss Whedon skriver själv om detta på sitt oefterhärmeliga och roliga sätt. Som tex nämner han att han länge velat återuppta en Tv-serie och nu kanske det är dags. (En bra intervjuv finns även här).

Kan inte tänka mig någon som gjort sig mera förtjänt av detta. Grattis kompis!

(Image: Joss Whedon, a Creative Commons Attribution Share-Alike (2.0) image from 35266893@N08's photostream)

Uppdatering, 2012-05-16: Filmen "The Avengers" har nu dragit en miljard dollar över hela världen. I en intervjuv så säger Joss en massa bra saker, men avslutar med detta: “You know, I love all my raggedy children,” he said. “But if I could be anywhere, I’d be on board Serenity.” (Serenity är skeppet i Tv-serien Firefly.) Läs hela här: ‘Avengers’: Joss Whedon talks sequel, ‘Buffy’ and ‘X-Men’ parallels | Hero Complex – movies, comics, fanboy fare – latimes.com

Taggad i:
Betygsätt blogginlägg:
4102 Träffar
0 Kommentarer

Till min hjälte, Robert A Heinlein: Grattis på födelsedagen!

Robert A Heinlein - my hero.

Min barndom var inte speciellt bra, men jag skulle inte vilja byta ut den mot en annan. Allt det jobbiga formade mig till den roliga, smarta, skickliga och så väldigt blygsamma och försynta person du ser framför dig idag. Man skulle inte kunna tro att elaka alkoholistföräldrar med den kombinerande intelligensen hos selleri skulle kunna ha den effekten på en ung man. Det visar sig att det hade de inte.

Frånvaron av goda förebilder i mitt liv gjorde att jag vände mig till böcker för att hitta dem. Bland dessa böcker Science Fiction från min hjälte, Robert A Heinlein. Jag har faktiskt ett litet altare i mitt hem i Hans Ära med några bilder, levande ljus och citat och jag försöker få en stund framför det varje dag för en stilla bön och kanske en smula dansande.

Så jag känner att jag är skyldig Robert A Heinlein ett stort tack för att ha gett mig mycket goda förebilder. Det är hans födelsedag idag (2008-07-07), 101 år gammal. Grattis kompis och stort tack!

Fortsätt läs mer
Taggad i:
Betygsätt blogginlägg:
9727 Träffar
0 Kommentarer