Robert A Heinlein - my hero.

Min barndom var inte speciellt bra, men jag skulle inte vilja byta ut den mot en annan. Allt det jobbiga formade mig till den roliga, smarta, skickliga och så väldigt blygsamma och försynta person du ser framför dig idag. Man skulle inte kunna tro att elaka alkoholistföräldrar med den kombinerande intelligensen hos selleri skulle kunna ha den effekten på en ung man. Det visar sig att det hade de inte.

Frånvaron av goda förebilder i mitt liv gjorde att jag vände mig till böcker för att hitta dem. Bland dessa böcker Science Fiction från min hjälte, Robert A Heinlein. Jag har faktiskt ett litet altare i mitt hem i Hans Ära med några bilder, levande ljus och citat och jag försöker få en stund framför det varje dag för en stilla bön och kanske en smula dansande.

Så jag känner att jag är skyldig Robert A Heinlein ett stort tack för att ha gett mig mycket goda förebilder. Det är hans födelsedag idag (2008-07-07), 101 år gammal. Grattis kompis och stort tack!

Stranger in a Strange Land first edition cover

Två böcker har ändrat mitt liv mer än några andra, den ena är  Stranger in a strange Land av Robert A Heinlein (Främling på Egen Planet på svenska) och den andra är Teaching as a Subversive Activity av Neil Postman and Charles Weingartner (Lära för att överleva på svenska), men den senare boken kommer att vara ämne för ett senare blogginlägg.

Vad som verkligen ändrade mig som person var "Främling på egen planet" ifrågasättande av i stort sett allting. Det ifrågasatte bland annat organiserad religion, sex, familj, förhållanden, styrelseskick och många andra aspekter på den mänskliga kulturen. Den argumenterade även för individuell frihet och de skyldigheter dessa leder till. Jag har några citat från Robert A Heinlein på denna sida, mycke nöje!

Jag hade, som nästan alla människor i den åldern, tagit mycket av världen för given. Det hade inte slagit mig att ifrågasätta saker så denna bok hjälpte till att lyfta slöjan från ögonen och upptäcka andra perspektiv och synsätt på bekanta saker. Men även att gärningen att ifrågasätta saker vi tar för givna verkligen kan leda en till några mycket intressanta platser. Många upptäckter jag gjorde senare skedde just för att jag började med denna bok. Den andra boken "Lära för att överleva" passade fint in i det också.

Handlingen i "Främling på egen planet"

Första raden lyder:

Det var en gång en marsian som hette Valentine Michael Smith.

Den raden åstadkommer en hel del i att beskriva en person med bara tre ord och även att sätta tonen för hela boken. Raden blandar den mycket exotiska iden om en person från en annan planet (Mars), med namnet på personen och de betydelser (skrytigt ord: konnotationer ) de namnen har för oss. Valentine har en doft av romantik och kärlek omkring sig, Michael / Mikael  har många religiösa konnotationer and sist Smith, det vanligaste engelska efternamnet, anttyder att även något så exotiskt som en marsian kan vara "en av oss". Det är bra jobbat att åstadkomma allt det i ett namn med bara tre ord.

Boken följer en ung man: Michael Valentine Smith. Han föddes på den första bemannade expeditionen till Mars i vilken alla deltagare dog, förutom honom. Planeten Mars visade sig vara bebodd av en väldigt gammal ras med en kultur mycket olik vår egen. De hittade Michael och uppfostrade honom från det han var nyfödd tills dess den andra expeditionen till Mars anländer ungefär 20 år senare och hittar honom och även Marsianerna.

När han återvänder till jorden så har han ett unikt perspektiv på allting i vår kultur eftersom han aldrig har sett något av det tidigare. Han har ingen erfarenhet, ingen historia, inga förutfattningar, inga antaganden som filtrerar vad han ser. Så alla de tokiga saker som vi, med ett kulturellt filter bergsäkert på plats, tycker är självklara och vettiga, verkligen inte är det när man studerar dem utan ett.

Just precis där är varför Robert A Heinlein är ett geni. Han konstruerar en karaktär i denna roman som kan ifrågasätta allting han ser och fråga varför vissa seder, antaganden och trosuppfattningar existerar och var de kommer ifrån. Men även om de de saker vi har vant oss vid verkligen faktiskt gör vad det är meningen att de skall göra.

Är uppfinningen av äktenskapet och kärnfamiljen verkligen det bästa sättet att försäkra sig om lycka? Är det verkligen meningen att sex skall vara så sammankopplat med skam och fördömande från religionen? Vad kan de olika saker olika Gudar och olika profeter gör i olika religiösa texter verkligen lära oss om Gudar, profeter och oss själva?

Att turnera runt världen genom Michael Valentine Smith ögon var därför en omtumlande resa för mig.

Lista på mina favoriter böcker av

Robert A Heinlein

Jag avslutar denna artikel med en lista på mina favorit böcker av Robert A Heinelin, så att du också kan upptäcka en fantastisk författare. Missa inte omnämnadet av "The Heinlein Archive" efteråt också.

Den kompletta listan av hans böcker finns här: Robert A Heinlein Bibliography (engelska)

Alla beskrivningar i länkarna nedan avslöjar hela handlingen i boken, inklusive slutet! Se upp! 

Inom parentes lite kort om handlingen och ibland varför jag gillar den. Ordningen är samma som i bibliografin ovan, inte i ordningen jag gillar dem. 

Sixth Column (USA invaderas av EuroAsiater i en överraskningsattack och allt som är kvar av militären är ett litet forskningslabb inuti ett berg. Romanen börjar med att en ny major anländer till labbet och hittar de flesta av forskarna döda. Han har sedan som den nya ledaren för labbet den enorma uppgiften att omvandla en liten grupp om ungefär fem spinkiga vetenskapsmän till en militär styrka som kan slå tillbaka mot invasionsstyrkan och ta tillbaka hela nordamerikanska kontinenten från invasionsstyrkan som består av någon ynka miljon soldater. Låter spännande, eller hur? Det är det!)

Double Star (En skådespelare anlitas för att imitera USA's president, sedan dör den riktiga presidenten och skådespelaren måste fortsätta charaden även om han ogillar presidentens förda politik. Skådespelaren måste göra ett val mellan sitt tidigare liv eller fortsätta med detta nya liv i vilket han förmodligen kan göra mera nytta. Jag gillar verkligen denna bok eftersom Heinlein återigen har porträtterat en person som förändras och växer med tiden till något bättre. En film med en liknande handling är Dave.)

The Door into Summer (Jag gillar denna roman om en ingenjör som heter Daniel som tillverkar robotar och har en rolig katt. Handlingen innehåller även nedfrysning av människor, tidsresor, förräderi och att hämnd är en rätt som bäst serveras kall. Titeln kommer från katten Pete som vägrar gå utomhus om det är snö på marken. Så han får regelbundet Daniel att öppna varenda dörr i huset som leder ut för att se om det är den som leder till sommar, för enligt katters logik så måste det finnas en.)

Have Space Suit - Will Travel (En ung man vinner en riktig rymddräkt. Han återställer den till sin forna glans och lär sig massor genom att göra det. Det här är ännu en av Heinlein undebara böcker i vilken huvudpersonen genomgår en resa och förändras och växer till något bättre. I den här boken finns det även ett samtal mellan pappan och sonen om hans utbildning som är riktigt bra. Pappan säger helt enkelt att om han verkligen vill lära sig något han kan ha nytta av i livet så kan han inte förlita sig på skoladministratörer, så sonen börjar lära sig saker på egen hand. Det är en av mina favoritavsnitt i boken. När han är ute och går i rymddräkten så landar ett rymdskepp med en flicka och en utomjording "Mamma" ombord. Ett till skepp anländer som kidnappar alla tre och tar dem till månen!)

Citizen of the galaxy (Denna roman om en pojke som kidnappas till slaveri, flyr, adopteras in i en familj av rymdfarande handelsmän med några riktigt skruvade men under omständigheterna logiska seder och bruk, var verkligen gripande. Ännu en bok av Heinlein i vilken huvudpersonen förändras och växer.)

Job: A comedy of justice (Denna roman tar historien om Job från Biblen och ger den en ny tolkning och  diskuterar även religion mycket vilket jag verkligen gillar.)

The moon is a harsh mistress (I denna roman så ärhela månen är en fångkoloni som inte har något annat val än att göra revolt mot styret från Jorden. Även månens befolkning har utvecklat några skruvade men logiska seder och bruk som har sitt ursprung i att på månen råder det stor brist på kvinnor. Frasen "There ain't no such thing as a free lunch" (TANSTAAFL) eller "Tro inte att något är gratis" TIANÄG (på svenska) som betyder att allting kostar något för någon men även att du måste  ge något för att gå något kommer från denna bok. En av huvudpersonerna i boken är en mycket stor dator som kommer till liv och en av de första sakerna den försöker lära sig är att skriva skämt. Det måste man gilla!)

I will fear no evil (En gammal mycket rik och mycket döende man får sitt sinne implanterat in i sin unga kvinnliga assistents kropp som nyligen avlidit. Sinnena från båda är kvar i kroppen och de har en dialog boken igenom och skillanderna mellan könen. Denna bok innehåller de vanliga teman Robert A Heinlein skriver om som kärlek, förhållanden, odödlighet och individualism. En film med en liknande story är All of me)

Stranger in a strange land (Se ovan. Ordet Grok som betyder att verkligen förstå något och göra det till en del av dig själv kommer från denna bok. Denna bok hade även stort inflytande på Hippie-rörelsen. Speciellt sexuella revolutionen, kontrakultur och iden om polyamore.) 

Glory Road (Denna fantayroman handlar om en man som ser en annons i en tidning: "Är du en fegis? Vi är i desperat behov av en hjälte". Han svarar på annonen personligen och transporteras till en annan plats och tid och måste slåss mot några fantastiska fiender, dvs drakar och liknande. Riktigt kul läsning!).

Äkta fan som jag?

Då kanske du är road av The Heinlein archives som innehåller 198,057 sidor och fotografier från Robert och Virginia Heinlein?

De har scannat in nästan allting i hans arkiv så att du faktiskt kan köpa scannade kopior av originalmanus för hans romaner för några dollar styck. I en nedladdning för Stranger in a Strange Land/Främling på egen planet finns till exempel brev till redaktörer, utkastet/planen till boken, de två versionerna av denna viktiga bok (den först publicerade är mycket kortare än originalet), artiklar och annonser som handlar om "Stranger..." och brev Robert A Heinlein har skrivit om denna bok. Alla 19 filer innehåller tusentals sidor och kostar $38. Ett kap i mina ögon! 

 

Uppdatering 2014-07-14: I år, 2014, 7 juli, så fyller Robert A Heinlein 107 år, då den dagen är hans födelsedag. Jag skrev om då han fyllde 105: Grattis på födelsedagen kompis, 105 år! Skål!, men missade, denna dag med en vecka. Det gjorde då inte webbsiten TOR.com som skrev en A Sober and Verbose Reflection on Robert A. Heinlein