Joss WhedonNär människor man beundrar och gillar lyckas med något, då blir man glad. Joss Whedon har jag följt länge, det började med Buffy The Vampire Slayer, fortsatte med Angel, sedan kom förstås Firefly. Åh, herregud, Firefly! "Can't stop the signal! Browncoats forever!" Den var så bra. Jag gillade språket så mycket i filmen att jag köpte böcker (bok 1, bok 2) där manuset återges, bara för att lära mig hur man skriver på det viset. Som synes av mina inlägg på engelska så lyckades jag inte så bra. 

Sedan kom Serenity (baserad på Firefly).

Sedan jobbade Joss på allt möjligt. Under författarstrejken i USA startade han ett kul projekt "Dr Horribles Sing along blog" (YouTube, Webbsite med länk till iTunes). Sedan talades det om att han gjorde bearbetningar av manus för storfilmer där man efteråt knappt använde något alls, tex X-Men (Joss skrev en av 28 versioner av manuset). Sedan Dollhouse. Bra men inga stora succer. 

Men nu då!

Joss Wheden har för ovanlighetens skull både skrivit manus och regisserat en film som slog ett riktigt betydelsefullt rekord. Man mäter hur mycket en film drar in under öppningshelgen i USA och det är en viktig siffra för branschen. Det är mera korrekt att referera till Opening Weekend Box Office som Siffran med stort S. Förra rekordet var på ca 169.2 miljoner dollar för filmen Harry Potter och dödsrelikerna förra sommaren, men Avengers slog detta med råge och landade på 200,3 miljoner dollar. Holy crap. Det är otroligt betydelsefullt och är största öppningshelgen i världshistorien.

Fans över hela världen, däribland jag själv säger, kanon! Grattis! När återupplivar du Firefly då? 

Joss Whedon skriver själv om detta på sitt oefterhärmeliga och roliga sätt. Som tex nämner han att han länge velat återuppta en Tv-serie och nu kanske det är dags. (En bra intervjuv finns även här).

Kan inte tänka mig någon som gjort sig mera förtjänt av detta. Grattis kompis!

(Image: Joss Whedon, a Creative Commons Attribution Share-Alike (2.0) image from 35266893@N08's photostream)

Uppdatering, 2012-05-16: Filmen "The Avengers" har nu dragit en miljard dollar över hela världen. I en intervjuv så säger Joss en massa bra saker, men avslutar med detta: “You know, I love all my raggedy children,” he said. “But if I could be anywhere, I’d be on board Serenity.” (Serenity är skeppet i Tv-serien Firefly.) Läs hela här: ‘Avengers’: Joss Whedon talks sequel, ‘Buffy’ and ‘X-Men’ parallels | Hero Complex – movies, comics, fanboy fare – latimes.com