Skrev just på Facebook om hur jag gör lite godare kaffe i bryggaren. Kaffe är temperaturkänsligt, vilket betyder att om du häller varmt vatten på kallt kaffe i en kall bryggare som droppar ner i en kall kanna, så smakar det lite sämre än varmt vatten i en varm bryggare som droppar ner i en varm kanna.

Av det följer att en metod att få lite bättre kaffe är att köpa någon av de två bästa kaffebryggarna som håller rätt temperatur: OBH Nordicas King of Coffe (som jag har) eller Moccamaster.

Sedan kan man även köra denna procedur som åstadkommer två saker: 1. Det hettar upp bryggaren och kannan. 2. Det sköljer bort filtersmaken som en del ogillar med bryggkaffe.

Ett tredje tips är förstås att mala kaffet själv, dvs köpa bönor i butiken istället för malet kaffe.

Om proceduren nedan förbättrar smaken med några "procent" så kan man säga att mala kaffe själv påverkar smaken med några tiotals"procent" och att välja en kaffesort man gillar (malen eller hela bönor) påverkar smaken mellan 25-90% (beroende på vilken hemsk soppa man jämför med). Kallt friskt vatten påverkar några "procent" det med och kaffebryggaren några "procent" upp till ett något tiotal "procent" till, återigen vilken kaffebryggare du jämför med. Skillnaden mellan King of coffe och Moccamaster är inte så stor men mellan de två och en 250:- bryggare är det ett större steg. Vad jag menar är att allt påverkar och man kan få mycket gott kaffe i en billig bryggare om man gör allt rätt och mycket dåligt om man gör allting fel i en bra bryggare.

1. Fyll bryggaren med vatten och filter men utan kaffe. Kör igenom det först. Det hettar upp allting (kaffebehållaren, plattan och kannan). Det sköljer även bort det en del av "filter-smaken".

2. Häll ut sköljvattnet, fyll på med kaffe (gärna färskmalet), nytt vatten, brygg.

3. När kaffet bryggt klart, stäng av bryggaren. Vill du värma på kaffet för påtåren använd mikron ca 45 sek istället för värmeplattan. Värmeplattan gör att kaffet smakar bränt med tiden, vilket även kallas för snutkaffe. När kannan lämnats på värmeplattan i flera timmar.

Skall man överdosera?

Huruvida man skall "överdosera" eller inte är en gammal fråga och beror på din personliga smak och just den kaffesorten (mellanrost, mörkrost osv) och hur många koppar man brygger. Har du regelmässigt "ett mått för bryggaren" (dvs fem mått istället för fyra för fyra koppar), så kan det vara för mycket. Det finns personal på kafferosterierna som provsmakar kaffet om och om igen och de säger fyra mått = fyra koppar. Men ett mått för bryggaren när man gör 10 koppar (dvs 11 mått istället för 10) kan vara bra.

Strukna mått eller dryga mått?

Många har dryga mått istället för strukna mått. Det gör också stor skillnad. Hur hårt det är packat i måttet också förstås. Såg en kock på TV som tyckte att mått var crap och angav vikt istället i alla sina recept istället för volym. Tex 125 g mjöl och så. I teorin har han rätt. Vad som anges på paketet är förstås strukna mått där kaffet inte tittar över kanten på måttet

En bra site för kaffenördar

En kille jag kände förut startade denna community om kaffe. Det är helt underbart med människor som bara diskuterar en sak - kaffe. 

http://www.riktigtkaffe.se/

Är jag kaffeberoende?

Med tanke på att jag dricker mellan sex och åtta koppar om dagen och somnar vid femtiden om jag glömt dricka kaffe vid tretiden och även får otroligt ont i kolan om jag glömmer dricka alla åtta koppar en dag och kanske bara dricker fyra, så vill jag mena att det är jag absolut inte. Jag vet det för jag har gjort ett test som saken...

Inte alls kaffeberoende! Titta! 81%, inte hundra!

 

Bildkälla: https://pixabay.com/sv/photos/kaffe-fika-frukost-kopp-kanna-722270/