YouTube logoUPPDATERING 2022-04-06: Detta är ett gammalt inlägg i min blogg och kanalen Machinima har lagt ner och raderat alla sina videos. Så jag jag har uppdaterat inlägget nedan med speglingar av de inlänkade videofilmerna + en länk till Internet Archive i slutet. Resten av inlägget är likadant.

Har du lagt märket till att när det finns en ny grej (vadsomhelst), så kommer vissa människor (som jag verkligen gillar), hitta ett sätt att använda denna grej på ett kreativt sätt, eller helt enkelt vara kreativa med det, eller kombinera denna nya grej med en gammal grej? Denna video är ett exempel, det är en video-inspelning av två personer som spelar Halo, inget ovanligt med det. Men vänta lite, plötsligt börja de tala med varandra och agera!

Videoklippet efter hoppet (Läs mera alltså).

De har alltså använt spelet Halo för att göra en kort film om en far och ens son. Genialiskt! Det reducerar verkligen kostnaderna för rekvisita och sådant också, och du kan få en enorm publik genom tex YouTube. 

Detta får mig att känna mig varm och pirrig inför världen jag lever i, att se att det finns kreativa och roliga människor i den. Det är exakt just det som ger mig hopp. Jag diggar detta, du skall titta på det nu!

Halo 3: The Bag Boy

Var inte det coolt? Jag kan tänka mig massa saker man kan göra med denna enkla teknik, pjäser, humosketcher, politiska kampanjer, utbildning, kompletta långfilmer. Riktigt coolt!

Machinima

Går man till den url som visas i filmen machinima.com så visar det sig att det är community med filmmakare som använder spel för att skapa filmer. De kombinerar machine med cinema till ordet machinima.

Det fiffiga, som någon insåg för fler år sedan, är ju att i ett spel, som de ser ut idag, så har du karaktärer (skådespelare), miljöer, ljudeffekter och specialeffekter. Det startade redan 1996 tydligen med spelet Quake och det ledde till en explosion av filmer gjorda på det här viset.

Vill du veta mera om hur man gör sådana här filmer, kolla in sektionen Machinima 101 på deras site. Vill du se in en liten video (inspelad inuti ett spel förstås), som förklarar vad Machinima är, så klicka här: What is Machinima (video).

Det finns även en Wikipedia-artikel om detta här: Machinima (Wikipedia)

Ännu mera intressant, nedan finns den första Machinima-filmen, "Diary of a Camper" från 1996 som startade alltihop, de använder en person i spelet (Quake) som är död, därför kan han flyga omkring (en funktion i just det här spelet), på så vis får de en "kamera", fiffigt! Replikerna som de säger är gjorda med chat-funktionen i spelet, inte fullt så fiffigt, så inga röster är pålagda i filmen, men det var ett första försök. Replikerna syns upptill på skärmen, inte så många men de finns där.

"Diary of a camper" gjordes för 12 år sedan 1996, videon "Halo 3: The Bag Boy" gjordes 2008, föreställ dig hur det här ser ut om 10 år?

 

Tillägg 2022-04-06: Internet archive har sparat undan videon Diary of a camper här: https://archive.org/details/DiaryOfACamper