spreadsheet 98491 640

Period: 2018-06-01--2018-09-11

TeknikExcel + Filemaker + MySQL + ODBC + Geokodning via API'er: XML/URL/JSON, event-hanterings-tillägg.

Inför valet 2014 och igen 2018 skapade jag en webbsite där man som frivillig i olika politiska partier kunde boka sig för att hjälpa till med att distribuera valsedlar på valdagen. Många svårigheter löstes. Valmyndighetens Excelfil över vallokaler innehåller dubbletter som behöver raderas. De saknar även postnummer så kartprogram i mobilen hittar dåligt. Då man skall besöka flera adresser behöver man lösa handelsresandeproblemet, att finna snabbaste rutten. Allt detta löstes.

 

map 525349 640

Först importeras Excel-filen till Filemaker. Där formaterades informationen att passa bokningssystemet (HTML+CSS) och kompletterades med information från internetbaserade tjänster där för Geokodning har API som leverade svar i XML eller JSON. Både Google Maps ( https://cloud.google.com/maps-platform/ ) och PAP-API ( https://www.papapi.se/#usage ) användes. Via ODBC sköts informationen till MySQL som driver webbsiten i Joomla! i något dussin tabeller med inbördes relationer. Där finns en installerad eventkomponent i vilken bokningen på eventen sedan sker. Hänsyn togs till GDPR, integritetspolicy, EU's kaklagstiftning mm.

drive 863123 1280

Siten hade gott om snygga bilder och en fiffig funktion att kopiera adresslistan i ett format som passar de appar och webbtjänster för att ruttplanering och ruttplanering.

GoogleDriveMaps

Ur systemet kunde man få de kompletterade adresserna i form av en KML-fil, ett format för att placera ut punkter på en karta som visade var det fanns vallokaler och bokningsläget för dessa med olika färger, för vidare bearbetning med koordinator för valsedelsdistributionsansvariga.

 

Så här såg webbsiten ut på sidan där man kan boka sig på en valkrets, förstasidan:

 

valdagen.medborgerligsamling.se Hjälptillmedattdelautvalsedlar

 

Sidan där man kan söka fram och boka sig på en valkrets man då åtar sig att dela ut valsedlar i dessa vallokaler.

 

boka en valkrets 1

 

boka en valkrets 2

 

 

Sidan där jag förklarar hur siten är byggd.

 

Om valdagen -

 

Mera osorterade bilder från siten här: https://arbetsprover.alltommig.nu/#15732394593545

 

P.S. Tyvärr var inte MED intresserade av denna lösning vilket är en lång historia, men slutpoängen är att jag inte längre är medlem i Medborgerlig samling. Med fick drygt 13.056 röster i det valet. Läs mera här: Del 1 av 3: Det valvinnande och evidensbaserade konceptet Röster per medlem (i en anteckning på min Facebooksida). :)