Period: 2023

Teknik: Woocommerce, Filemaker Pro, API och cURL.

Problem: Överföra produktdata från FileMaker till Woocommerce (en webshop för Wordpress).

FileMaker Woocommerce wptest inuti fm

Screenshot från inuti FileMaker-lösningen med samma info som skjuts över till Woocommerce.

Om du har ditt order-lager-faktureringssystem med produkter/artiklar i FileMaker men vill skapa en webshop i Woocommerce så finns det med FileMaker 19 en bra lösning på problemet att skicka över alla dina produkter till Woocommerce.

Den heter Woocommerce REST API / (documentation) och den bygger på cURL, som Filemaker numera kan "prata".

Jag gjorde ett test i början av 2023 att skjuta över produktinformation från FileMaker till Woocommerce med API'et och testet visade att det fungerar alldeles utmärkt.

 Filemaker Woocommerce wptest inuti woocommerce admin

Screenshot från testbutiken inuti Woocommerce admin (redigera produkt), efter att data från FileMaker är skapade i Woocommerce med cURL i FileMaker med Woocommerce REST API. Kategorier, bild, titel, pris och massa annat fungerar.

 

Filemaker Woocommerce wptest frontend siten i wordpress

Screenshot från min test-site i Wordpress med Woocommerce som butik, där inget utseendemässigt är som det skall vara.

 

Alltså går det att göra samma sak åt andra hållet, dvs hämta kundinformation och ordrar från Woocommerce, och lägga in dem i backoffice-system för orderhantering som är baserade på Filemaker. 

Backoffice i FileMaker för webshop i Woocommerce - bra för skräddarsydda affärssystem

Fördelen med att ha ett backoffice-system i FileMaker är att en färdig webshop som Woocommerce mfl, även kompletterad med massor med plugins, kan sakna funktioner för den specifika affärsprocess som du vill ha i ditt företag. Då har man två vägar att gå, koda en plugin som lever inom webshoppens infrastruktur, eller bygga en backoffice i en lösning som FileMaker. Den senare behöver bara kunna "prata" med den färdiga shoppen, läsa och skriva data till och från den, och ovanpå denna funktionalitet kan man sedan addera hur många funktioner som helst. Helt fritt från webshoppens begränsningar. Med FileMaker som backoffice kan man få en helt skräddarsydd lösning för din affärsprocess.

Jag adderade t.ex. in tre separata funktioner till ett FileMaker backoffice-system jag byggt där produktdata skickades över till den färdiga webshop-programvaran, och kunder och ordrar hämtades hem till FileMaker.

  1. Kreditkontroll/koll av adressuppgifter via Ratsits API som en del av orderhanteringen
  2. Fraktsedelsutskrift med Postnords lösning
  3. Returhantering baserad på Postnords streckoder på utsidan av returnerade paket

Iden - uthyrningsverksamhet i Woocommerce, med hantering i FileMaker

Iden med denna lösning (skicka över produkter) som detta är ett proof-of-concept på, är att fortsätta med att bygga en webbsite där man kan lägga ett antal saker man vill hyra i en varukorg. Sedan kan man ange datum och skicka in det så man kan få en offert på det. Där uthyrningsadministrationen och offerthanteringen sker i FileMaker.