Spiderweb repaired with red sewing thread.

Du har förmodligen aldrig hört uttrycket Spidelns bästa vän är kvinnan.? Det beror förmodligen på att jag hittade på det alldeles nyss. Det beror även på att kvinnor i regel föredrar alla spindlar krossade under platta stenar stora som bilar. Lustigt nog så vägrar dock kvinnor att göra krossandet själva, av något skäl jag gissar har att göra med antingen biologi eller evolution. Det är vad män är till för.

Men naturen har istället för att ge kvinnor förmågan att ha ihjäl spindlar själva, givit dem något långt mera användbart. Blicken. Kvinnor kan få män att göra i stort sett vadsomhelst genom att stampa med foten peka och ge mannen i hennes liv Blicken. Vi är helt hjälplösa mot den.

Ett mera korrekt uttryck skulle kunna vara: Spidelns bästa vän är Nina Katchadourian. Hon verkar vara ett undantag från regeln om att kvinnor vill att alla spindlar skall has ihjäl omedelbums. Hon är en väldigt rolig och väldigt kreativ konstnär, som bor i Kalifornien. Hon hjälper spindlar genom att reparera deras nät, medans spindlarna sover, vilket jag tycker är otroligt roligt. Det hela är del av hennes serie av konstverk/installationer mm som heter Univited collaborations with nature – The mended spiderweb series (Ovälkomna samarbeten med naturen - De lagade spidelnäten serien.

Det handlar om hur människor, hjälper naturen (djur, spindlar, insekter, fiskar och andra varelser) att göra saker, även om naturen i regel faktiskt inte har bett om hjälp med något. Det är det kuliga. Det finns alltså några ganska förvånade djur, inskter och spindlar omkring där Nina är.

Du måste besöka hennes site för om just detta projekt för att få reda på hur spindlarna reagerar när de upptäcker att någon lagat deras nät medans de sov. Missa absolut inte sista bilden i serien, min absoluta favorit.

Medans du är där, kolla på resten av hennes mycket intressanta webbsite där hennes olika projekt beskrivs. Det finns flera under Uninvited collaborations with nature, och även en massa andra projekt. Jag gillade tex det som handlade om att få bilar att parkera enligt färg en dag, bara för att nämna ett av många. Den enorma kreativiteten som visas upp i hennes verk kommer att göra dig häpen.

Tack Nina för att du skapar saker!

Foto: Nina Katchadourian (använd med tillstånd).