TED Logo

TED betyder Technology, Entertainment, Design och det är en årlig konferens i Long Beach i Kaliforninen som startade 1984.

TED är något riktigt coolt som är värt många timmar av din tid när vi väl har fastnat för det. TED ger världens mest fascinerande tänkare och utförare denna enkla uppgift: Ge oss det bästa talet du har hållit i hela ditt liv, på 18 minuter eller mindre. En inbjuden talare frågade om detta och sade "Jag vet inte vad jag skall säga" och fick svaret "Oroa dig inte, var bara djup". Så du kan kanske föreställa dig hur bra dessa tal är? 😊

Eftersom vi alla inte kan besöka denna konferens, så har TED beslutat sig för att publicera alla talen på sin webbsite, över 200 stycken just nu. Du borde tacka dem för detta genom att skicka dem säckar med pengar eller åtminstone registrera dig.

Du kan titta på dem på siten gratis eller i iTunes, också gratis. Prenumerera i iTunes för att få dem automatiskt nedladdade när de släpps och överförda till din video-kapabla iPod. (Länkar till iTunes Store: TED Talks , TED Talks (HD), TED Talks (Audio) Du kan hitta dem i iTunes så här: iTunes Store > Podcasts > Arts > TED Talks)

Jag gillar verkligen att ta promenader och lyssna på dessa och eftersom det finns utrymme för det så känner jag min IQ öka med minst 50 poäng för varje sådan promenad.

Mina favorit TED tal, del 1

Jag tänkte börja en serie blogg-inlägg där jag listar de tal jag tycker är mest intressanta, roliga eller otroliga och jag börjar med dessa fem.

Alla talen är förstås på engelska. 

 • Julia Sweeney - Om att släppa Gud
  Julia berättar några roliga historier från sin barndom och börjar med då hon fyller sju år. Hennes otraditionella föräldrar berättar för henne att hon nu har nått "age of reason" (har svårt hitta en bra översättning på det som betyder ungefär att man kan resonera och fatta beslut själv och förstår vad som är rätt och fel). Fascinerande historia som är riktigt kul!
  https://www.ted.com/talks/julia_sweeney_letting_go_of_god
 • Tony Robbins - Varför vi gör det vi gör
  Denna berömda motivationstalare, vars böcker jag läst, förklarar hur känslor är kraften i livet och hur ett beslut ger dig styrka och hur vi kan använda det för att uppnå det vi vill. Det finns en anledning till att han är berömd, kolla!
  https://www.ted.com/talks/tony_robbins_why_we_do_what_we_do?language=en
 • Hans Rosling - Shows the best stats you've ever seen
  Hans visar oss bevis på att världen faktiskt har blivit bättre än den var tidigare. Goda nyheter!
  https://www.ted.com/talks/hans_rosling_the_best_stats_you_ve_ever_seen
 • Dave Pogue - Enkelhet säljer
  Vill du sälja mera, gör saker enkla att använda. Bra och roliga exempel på bra och dålig mjukvarudesign från en bra talare. Om du gillar att jämföra Apple-grejer och Microsoft-grejer så kommer du verkligen njuta av detta.
  https://www.ted.com/talks/david_pogue_simplicity_sells
 • Majora Carter - Förortsförnyelse
  Majora har en fantastisk och gripande historia om hennes arbete att förnya sin stadsdel Bronx genom att införa vackra grönområden i innerstaden. Hon fick en lång stående ovation.
  https://www.ted.com/talks/majora_carter_greening_the_ghetto
 • Sir Ken Robinson - Skolor dödar kreativiteten
  Intresserad av skolan? Då borde du verkligen lyssna på den här killen som inte bara är riktigt rolig och har jättebra historier men även vet hur vi kan skapa en skolsystem som faktiskt fungerar och förbereder oss för framtiden. Citat: "Min uppfattning är att kreativitet nu är lika viktig inom utbildning som läsförståelse och vi borde ge det samma status."
  https://www.ted.com/talks/sir_ken_robinson_do_schools_kill_creativity
   

JULIA SWEENEY

Julia Sweeney om att släppa taget om Gud.

 

TONY ROBBINS

Tony Robbins frågar varför vi gör det vi gör.

 

HANS ROSLING

Hans Rosling visar oss den bästa statistiken du någonsin sett.

 

DAVE POGUE

David Pogue säger att enkelhet säljer.

 

MAJORA CARTER

Majora Carter's berättar om förorts-förnyelse.

 

KEN ROBINSON

Ken Robinson säger att skolan dödar kreativiteten.

 
 
Uppdatering 2022-06-04: Har uppdaterat alla länkar.