Projekt som egen företagare

Period: 2015--pågående.

Teknik: Alla möjliga - teknisk support på Mac, PC, Windows, Linux, Android och IOS

listorna 800x720px

Har under många år erbjudit teknisk support via kommersiella mailinglistor, till vilka jag även skickar tips-mail. 

Listorna är gratis sedan 2018 då jag lade ner mitt företag och möjligheten att ta betalt.

Men har nyligen, okt 2021, återpublicerat alla tipsen på en egen site - listorna.mammals.se. Där finns de i ett listarkiv där det kommer att komma nya tips. 

En del av de kommande tipsen finns det i alla fall bilder av i min design-portfolio

Vill du testa vara med ett tag, skicka mig ett mail så lägger jag till dig.

 

 

Period: 2012--2021.

Teknik: Joomla.

aktivistforumet 1088px

 

Jag startade ett forum för det praktiska hantverket i att få ett helt land att byta åsikt, som jag döpte till Aktivistforumet. Men det är nedlagt sedan 2021-03-23.

Det viktiga: Där fanns tips om sociala media, marknadsföring, ledarskap, layout, videoproduktion, kommunicera ideer mm.

Nästan 1000 inlägg som visar på bredd och djup till nytta för en bredare administrativ roll.

 

 

Period: 2007--2021.

Teknik: Joomla!, Excel och Filemaker

Bokforamoms.se varfor 600x466px

Jag byggde denna webbsite för länge sedan för att samla på ett ställe en del information om bokföring som jag behövde som egen kämpande småföretagare. Jag ville också dela med mig av denna konkreta och praktiska information till andra småföretagare som i likhet med mig kanske hade svårt att finna den i tjocka böcker om bokföring.

Målgruppen, eller den persona jag skriver guiderna för är en snickare som just kommit tillbaka från en två-öls-lunch och behöver fylla i månadens momsrapport. Så inget tillkrånglat språk.

Siten hade som mest ca 2000 besökare i månaden och 1600 sista månaden före nedstägning.

En poppis funktion var den gratis faktura-mall i Excel som fanns på siten och tillhörande artikel om vad en faktura måste innehålla (enligt lagar och praxis).

Gratis-lösningen att producera lönespecifikationer för egna företagare (se separat projektbeskrivning) var gjord i Filemaker.

Nedlagd i sept 2021. Kreativ destruktion och allt det där.

 

 

Lonespecifikationer 03A Ange Belopp

 

Period: 2006--2010, sedan igen 2016-2017.

TeknikExcel + Filemaker

I samband med att jag byggde webbsiten Bokföra moms . se så skapade jag en lösning som jag saknade på marknaden själv.

När man betalar ut lön till sig själv och man är sin egen arbetsgivare, så brukar man ta vad som är kvar på förtagskontot i slutet på månaden och skicka till sig själv. Det betyder att lönen varierar från månad till månad och den siffra man har är netto.

Detta var för drygt omkring 10 år sedan och då fann jag ingen lönespecifikationslösning som hade den funktionen jag ville ha, att man kunde föra in netto-lönen, dvs det man skickat till sig själv, för att sedan låta programmet räkna ut resten, skatt och sociala avgifter.

Jag ville även få ut ett bokföringsunderlag komplett med lön, skatter, arbetsgivaravgifter och konteringen av allting. Denna ville jag även att systemet skulle maila som PDF till den anställde.

En blankett som såg ut som Skattetrollens Arbetsgivardeklaration skulle också ut, där månadens alla lönespecifikationer summerades med kontering för den med. Det skulle även bygga på aktuella skattetabeller, det skulle ta hänsyn till stödområde, löneförmåner som tex bostad, ålder (ungdomar, pensionärer har andra arbetsgivaravgifter) och vilken tabell som skatt skulle beräknas på (där kunde man söka fram sin kommunala skattesats). I personregistret kunde man ange dessa ting och det hängde med till varje ny lönespecifikation automatiskt.

Jag byggde en sådan lösning i FileMaker och den gick att ladda hem gratis på min webbsite Bokföra moms i flera år. Sedan slutade jag plocka ut lön i mitt AB och då slutade jag uppdatera den.

Den var rätt bra, att fixa de saker man behövde för bokföring gick bokstavligen på minuter.

Den var tyvärr inte speciellt snygg, det är lite skämmigt faktiskt, men den räknade rätt och det var det viktiga.

spreadsheet 98491 640

Period: 2018-06-01--2018-09-11

TeknikExcel + Filemaker + MySQL + ODBC + Geokodning via API'er: XML/URL/JSON, event-hanterings-tillägg.

Inför valet 2014 och igen 2018 skapade jag en webbsite där man som frivillig i olika politiska partier kunde boka sig för att hjälpa till med att distribuera valsedlar på valdagen. Många svårigheter löstes. Valmyndighetens Excelfil över vallokaler innehåller dubbletter som behöver raderas. De saknar även postnummer så kartprogram i mobilen hittar dåligt. Då man skall besöka flera adresser behöver man lösa handelsresandeproblemet, att finna snabbaste rutten. Allt detta löstes.

map 525349 640

Först importeras Excel-filen till Filemaker. Där formaterades informationen att passa bokningssystemet (HTML+CSS) och kompletterades med information från internetbaserade tjänster där för Geokodning har API som leverade svar i XML eller JSON. Både Google Maps ( https://cloud.google.com/maps-platform/ ) och PAP-API ( https://www.papapi.se/#usage ) användes. Via ODBC sköts informationen till MySQL som driver webbsiten i Joomla! i något dussin tabeller med inbördes relationer. Där finns en installerad eventkomponent i vilken bokningen på eventen sedan sker. Hänsyn togs till GDPR, integritetspolicy, EU's kaklagstiftning mm.

drive 863123 1280

Siten hade gott om snygga bilder och en fiffig funktion att kopiera adresslistan i ett format som passar de appar och webbtjänster för att ruttplanering och ruttplanering.

GoogleDriveMaps

Ur systemet kunde man få de kompletterade adresserna i form av en KML-fil, ett format för att placera ut punkter på en karta som visade var det fanns vallokaler och bokningsläget för dessa med olika färger, för vidare bearbetning med koordinator för valsedelsdistributionsansvariga.

 

Så här såg webbsiten ut på sidan där man kan boka sig på en valkrets, förstasidan:

 

valdagen.medborgerligsamling.se Hjälptillmedattdelautvalsedlar

 

Sidan där man kan söka fram och boka sig på en valkrets man då åtar sig att dela ut valsedlar i dessa vallokaler.

 

boka en valkrets 1

 

boka en valkrets 2

 

 

Sidan där jag förklarar hur siten är byggd.

 

Om valdagen -

 

Mera osorterade bilder från siten här: https://arbetsprover.alltommig.nu/#15732394593545

 

P.S. Tyvärr var inte MED intresserade av denna lösning vilket är en lång historia, men slutpoängen är att jag inte längre är medlem i Medborgerlig samling. Med fick drygt 13.056 röster i det valet. Läs mera här: Del 1 av 3: Det valvinnande och evidensbaserade konceptet Röster per medlem (i en anteckning på min Facebooksida). :)

 

 

Period: 2016-04-05 

Teknik: Filemaker Pro (Mac OS / Windows) / Filemaker Go (IOS)

hoftfrakturer

Enkäten gällde höftfrakturer och skapades åt Akademiska sjukhuset i programmet FileMaker Pro ( www.filemaker.com ).

136 frågor, enkäten fylls i på iPad på klinikgolvet med appen Filemaker Go, sedan processas svaren på kontoret för forskning och uppföljning. En fleranvändarlösning där man direkt på kontoret kan se vad som fyllts i på golvet.

Sedan exporteras data för att sedan kunna laddas data upp till den nationella höftfrakturdatabasen, Rikshöft ( https://rikshoft.se/ ).

 

Period: 2015-12-15--2018-04-25 

Teknik: Filemaker Pro, Serveradministration, Mail, PDF, Excel. 

architecture 1122359 1280

Ärvde ett FileMaker-projekt dec 2015 och jobbade med det till april 2018, där man adminstrerar deltagare för ett universitets uppdragsutbildningar inom Rektorsprogrammet och VAL-projektet.

Disciplina Index 01 Deltagarkortet

Lagt till massor med funktioner: hantera anmälningar, kompletteringar, lagra dokumenten (betyg, intyg, ansökningar), bedömningar av studiemeriter, individuella studieplaner och att skicka dessa som PDF via epost. Även en webblösning där deltagarna kan korrigera sina kontaktuppgifter via webben, export till LMS som Fronter/It's learning och import från Skolverket i ett trevligt GUI. 

Period: 2013-2015.

Teknik: Hikashop, Filemaker Pro, MySQL, PHPMyAdmin, HTML/CSS, Ratsit, Pacsoft, XML, Streckkoder.

hikashop frontpage

Webshop byggd i Hikashophttp://www.hikashop.com ) där logistiken sköts i FileMaker ( http://www.filemaker.com ) som importerar data direkt från shoppens bakomliggande MySQL-databaser och skriver information till samma databaser. Dessa uppdateringar syns när kunden loggar in och tittar på sin order.

Under perioden så byttes shop-programvara och FileMaker-lösningen anpassades till den nya shoppen, Hikashop.

Webshoppen lades ner i samband med att ägaren emigrerade.

Period: 2013-11-01
Teknik: Streckkodsläsare, FileMaker, mail, Excel.

zebex scanner

 

Samma webshop-projekt som tidigare där administrationssystemet var byggt i FileMaker så erhölls då och då en låda med returnerade icke uthämtade paket från Postnord och dessa returer behövde registreras på ordern. Vidare behövde fakturan makuleras, en ny faktura skapas på frakten, kunden spärras i systemet för fler leveranser, varor i leveransen skall inlevereras till lagret och lagersaldot skall ökas.

När lösningen var klar behövde användaren bara blippade ett antal kollinummer med en streckkodsläsare och sedan klickade man på en knapp så gjorde FileMaker resten.

Scannern var en enkel scanner från Clas Ohlson och lösningen sparade enorma mängder med tid.

 

Hikashop package 1081709 960

Period: 2012-12-03 

Teknik: FileMaker Pro, MySQL, XML, PacSoft, Unifaun Online Connect, mail.

Samma webshop-projekt som tidigare där administrationssystemet var byggt i FileMaker så lade jag till funktionen att skriva ut Postnords fraktsedlar via tjänsten PacSoft ( https://www.postnord.se/vara-losningar/supply-chain-och-logistik/digitala-logistiklosningar/pacsoft-online ).

När ordern packas klickar packaren på en knapp och namn, adress hämtas av FileMaker direkt från MySQL-tabellerna som driver webbshoppen, vikt beräknas utifrån orderinnehåll och Filemaker skapar en XML-fil på en viss plats enligt PacSoft Standard ( http://www.pacsoftonline.se/ufoweb/frame/po_SE_/public/SUP/PO/Help/PO-119-index_se_se.html ).

Den laddas upp av ett klientprogram i datorn till PostNords server där den kontrolleras, tilldelas ett kollinummer och detta kollinummer importeras tillbaka administrationssystemet byggt i FileMaker.

Etiketten skrivs ut.

 zebra gk420d 3

När detta sker så skickas även ett mail till kunden med kollinumret och var denne kan spåra sitt paket.

Detta kollinummer läggs även till på den blankett som skall medfölja inlämningen av paketen till PostNord där antal och totalvikt skall summeras. När man packat dagens paket och lagt dem i lådor skriver man ut denna lapp med totalsummor i vikt, plus antal i de olika viktklasserna, klart lämna in på Postnord.

 

Period: 2012-12-01
Teknik: Filemaker, API (URL-anrop)

adresskontroll alderskontroll ratsit

Samma webshop-projekt som tidigare där administrationssystemet var byggt i FileMaker så utfördes adress och ålderskontroller via anrop till Ratsit ( https://www.ratsit.se/ ).

Då tidigare kontrollerade kunders ordrar lagrades, kunde dessa batchgodkännas för plock. För nya kunder visades orderns namn/adress brevid folkbokföringens namn/adress för jämförelse, om det var lika och åldersgränsen uppfyllt grönmarkerades ordern av systemet och användaren godkände. 

Systemet hade även en leveransspärr så att ordrar till vissa kunder/adresser inte plockades pga av tex försvinnande paket, att ordrar inte hämtas ut, inte betalas mm.

Period: 2011-04-01
Teknik: Filemaker Pro, flerspråksöversättningar, symbolöversättningar, PDF, ISO-standarder.

down jackets 1281699 1280

Åt ett stort svenskt modeföretag som säljer sina kläder i 26 länder så behövde en tvättrådsetikett tillverkas. Plaggen var allt från underkläder, jeans, t-shirts, hoodies, mössor, halsdukar till jackor för både höst och vinter med fordring mm så behövde vartenda plagg ha en unik tvättrådsetikett (wash and care) och den behövde ha tvättråden med symboler och vissa fall textinstruktioner plus tillverkningsmaterial för 26 länder. Däribland USA, Kanada, Kina, EU, Korea och Japan. Många problem att lösa, däribland att vissa länder har samma språk (franska tex), och att det finns i världen fem olika standarder för tvättråd. Plus vis info behövdes för tulländamål som tex tillverkningsland och koder för internationell handel mm.

Byggde en databas i FileMaker där användare kunde ange tvättråd och materiel på ett språk och ut ur systemet kom en tryckfärdig PDF-fil med alla tvättråd med symboler, instruktioner och material på alla 26 språk. Denna info kunde även kopieras till andra liknande plagg för snabb datainmatning.

Period: 2010-10-01 - 2011-03-28
Teknik: FileMaker Pro, Filemaker Server, ODBC, SCADA, Office Link, VPN, FTP.

SCADA projektet

Läsa och visa upp aktuella produktionsdata från vindkraftverk i en park i Norrland på en display i receptionen på företaget i Stockholm, med Filemaker. Som behövde prata med parken via ett maskinkommunikationsprotokoll som heter SCADA, via ODBC/JDBC. Mycket krångligt få till men det gick.

Andra delen av projektet rita diagram hade många utmaningar, tex om FileMaker ens kunde hantera 63 miljoner poster med flera mätvärden och rita diagram över detta. Gick utmärkt.

Andra bekymmer gällde huruvida man kan få FileMaker att ladda hem textfiler via FTP och automatiskt processa och importera dessa, bygga relationer så att användaren kan välja vilka vindkraftverk / parker och vilka tidsperioder denne vill titta på och göra ett diagram av det. Det funkade också.

Detta var inte slutliga versionen:

ftp scada 05

 

Konvertering av massivt kalkylark i Excel 800x527px

Ett svenskt modeföretag som säljer i 26 länder och tillverkar i något dussin länder hade ett superkomplicerat massivt kalkylark för att beräkna priser på de 26 marknader de sålde sina kläder på, som innehöll inköpriser, valutakurser, importtullar, importkvoter, tillverkningsland, försäljningsland, önskade marginaler och därmed slutpris med mera. Många av dessa saker behövde även importeras till affärssystemet Garp för vidare bearbetning.

Jag konverterade detta kalkylark till Filemaker för att underlätta import, prisberäkningar och export, vilket var ett enormt komplicerat åtagande då det fanns över 200 beräkningsfält med formler med hänvisningar enligt villkor och affärslogik. (En vara tillverkad i ett land som såldes i ett flera andra hade olika priser och marginaler beroende på tullar, valutor mm).